Pulsoximeter

Withings lanserar Pulse O2

Hälsoföretaget Withings kommer nu med en andra generation av sin aktivitetsmätare Pulse. Nu sitter den på handleden och kollar din syresättning.

Publicerad Uppdaterad

Withings Pulse har haft en ganska skakig resa. Otaliga uppdateringar sedan den först släpptes har förvisso fixat olika dumheter som oregelbunden stegmätning och usel batteritid (numera är den riktigt bra istället), men själva pulsmätaren kan fortfarande tycka att 40 och 180 i puls är två fullt rimliga mätningar på en stillasittande person när mätningarna görs direkt efter varandra, precis som den gjorde när vi testade den.

Förhoppningsvis gör Withings Pulse O2 något åt den saken, om inte annat lägger den till fler funktioner. Den nya stegräknaren ser exakt ut som tidigare modell, men kan numera kopplas till ett armband. Det gör att du kan välja mellan att ha stegräknaren i fickan eller runt armen och på så sätt undvika de nackdelar som handledsburna enheter dras med. Precis som tidigare mäter enheten puls, steg, sömn, höjd, kalorier och visar tiden. Den stora nyheten denna gång är att det även byggts in en pulsoximeter för att hålla koll på syresättningen i blodet. Just syresättning är en ganska knepig faktor att mäta, då det är ganska specifika fall som krävs för att använda det i träning (höghöjdsträning och piloter som inte vill svimma är det Withings anger). Ska syresättningen användas i medicinskt bruk krävs godkännande från exempelvis amerikanska FDA, vilket Withings Pulse O2 saknar. Medicinklassning var även något som Masimos Ispo2 saknade, men Withings enhet är åtminstone smidigare att bära med sig.

Trots att Withings Pulse O2 kan placeras runt handleden nämns det inget om kontinuerligt mätande av pulsen under exempelvis en löprunda, trots att enheten i sig hajar när du är ute och springer. Withings Pulse O2 finns att beställa via företagets hemsida för 120 dollar exklusive tull och frakt och kommer rimligen att dyka upp i svenska butiker inom kort.