I butiker under "kommande månaderna"

Xiaomi 13 Ultra lanserad – kameramobil med ny linsteknik

Ytterligare ett steg mot den perfekta kameramobilen. Xiaomi har officiellt lanserat Xiaomi 13 Ultra och den ska släppas globalt.

Publicerad Uppdaterad

De första officiella bilderna på Xiaomi 13 Ultra hade redan släppts och nu vet vi mer om Xiaomi 13 Ultra. Kamerorna på baksidan är fyra till antalet och alla på 50 megapixel. När andra tillverkare fokuserar mycket på vad man kan göra med bilderna i efterbearbetningen i så kallad computational photography, vill Xiaomi och deras partner Leica inte vara för beroende av det. Xiaomi använder fortfarande efterbearbetning, men ser det som ett komplement till förstklassig optisk design av kamerorna och Xiaomi 13 Ultra har mobilvariant av Summicron-linser utvecklade tillsammans med Leica.

Framförallt här kommer Leica in i bilden. Kameralinserna i Xiaomi 13 Ultra är vidare utvecklade och tillverkade med stor precision, på nanometernivå. Dessutom berättar Xiaomi och Leica att linserna behandlats så att de ska klara kyla och hetta utan att det ens efter längre tids användning påverkar linsernas egenskaper negativt. 

Xiaomi 13 Ultra kombinerar Sonys IMX989-sensor (som även sitter i Xiaomi 13 Pro) av entumstyp med tre stycken Sony IMX 858. Alla dessa ska samverka och ger oss vidvinkel, huvudkamera samt optisk zoom med 3,2 och 5 gångers förstoring. Dessutom är Xiaomi 13 Ultra utrustad med variabel bländare på entumssensorn som ger dig utökade möjligheter att kontrollera skärpedjupet i olika situationer. När det gäller zoom i kameraappen så går den till 120 gångers förstoring, men då med en kombination av optisk och digital zoom. 

Skärmen i telefonen är en 2K OLED-skärm med LTPO-stöd, vilket innebär att skärmuppdateringsfrekvensen kan anpassas för både snabb uppdatering och hög energieffektivitet när det krävs. Detta från 1-120 hertz och skärmen kommer från TCL. Upplösningen på skärmen ska vara 1440 x 3200 och ljusstyrka uppges till hela 2600 nits maximalt vid visning av HDR-material. 522 pixel per tum är pixeltätheten och skärmen är på 6,73 tum.

Toppmodellen Xiaomi 13 Ultra är ytterligare ett resultat av Xiaomis pågående samarbete med Leica. Föregångaren 12S Ultra som vi tittat närmare på kom aldrig till Sverige, men denna Xiaomi 13 Ultra lovar Xiaomi ska lanseras globalt. Lanseringen sker nu och telefonen ska sedan finnas till försäljning någon gång under “de kommande månaderna”. 12S Ultra kom ut i juli 2022.

Det finns ännu inga uppgifter om exakt om eller när telefonen kommer till Sverige. Lanseringen idag skedde främst för kinesiska marknaden, men med engelsk direktöversättning.