1
1
https://www.mobil.se/xiaomi-13-pro
573042
Produkttester
falskt
Så blir bilderna – fotoexempel från kamerorna

Test: Xiaomi 13 Pro – En fullträff som förför med fantastisk kamera

● BILDSPEL
Skärmen, kvalitetskänslan, prestandan och framförallt kamerorna. Xiaomi 13 Pro är mer eller mindre en fullträff.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
86%

Kamerorna

Prestanda

Skärmen

Batteritiden

Rörigt gränssnitt med få fördelar

Det är en sober om än bastant skapelse, Xiaomis nya flaggskepp. Här kombineras mycket av det bästa du kan få tag på idag och det paketeras i ett kompakt, blankt, i vårt fall pianosvart chassi, men telefonen finns även i vitt.

Imponerar på utvalda områden

Xiaomi 13 Pro är inte en telefon som är utmärkt på alla vis, men den imponerar på många områden. Framförallt på fotoområdet. Samarbetet med Leica fortgår och det som utmärker kamerorna är helt enkelt hur bra de klarar av alla olika typer av motiv som jag förevigar. Jag får utmärkt färgåtergivning, även i utmanande situationer, naturlig fint skärpedjup med oskarp bakgrund, den är snabb. Ja, det är helt enkelt väldigt enkelt att bli förförd av dess bilder. 

Jag ser personligen samarbetet med Leica, och andra tillverkares motsvarande med Zeiss, Hasselblad och så vidare, framförallt som ett marknadsföringstrick. Men vad gör det, när bilderna blir så här bra?

Exempelbild från Xiaomi 13 Pro

Exempelbild från Xiaomi 13 Pro

Exempelbild från Xiaomi 13 Pro

Exempelbild från Xiaomi 13 Pro

Två olika lägen

I kameraappen påverkas färgåtergivningen av vilket läge du väljer. Det finns det som heter Leica Authentic som ska vara mer av den klassiska Leica-looken och det finns Leica Vibrant där ljus och mättnad accentueras. Vilken du föredrar är en smaksak, men beror också på vilket motiv det handlar om. I vissa fall är skillnaden enbart subtil, i andra kan det vara det avgörande mellan naturlig hudton och kritvit hud. Jag tycker dock aldrig att det blir dåligt, aldrig. Men det är olika estetiska uttryck.

Kontrasten mot Xiaomis senaste flaggskepp med 200 megapixel, Xiaomi 12T Pro är närmast total. Känslan här, med Xiaomi 13 Pro och dess tre kameror, alla på 50 megapixel, är att allt kraft lagts på att få bra bilder. istället för att ha teknik på plats för teknikens egen skull.

Viktigare än megapixel är alltid sensorn och här används den IMX989-sensor av entumstyp som Sony utvecklat och som vi hittade även i Xiaomi 12S Ultra, en telefon som aldrig började säljas i Sverige.

Inte extremt men extremt bra

Xiaomi 13 Pro har inte de extrema megapixelantalen, den har inte 100x zoom, men den har upp till 70x zoom, en strålande kameraapp som låter dig hantera fokus och andra inställningar manuellt i pro-läget men även serverar fenomenala bilder i autoläget där allt du behöver göra är att trycka av. 

Jag förstorar de bilder jag tagit och blir förbluffad över detaljrikedomen, färgerna, skärpan, hela känslan. Xiaomi 13 Pro blir väldigt snabbt min favorit och konkurrerande flaggskepp som nyligen lanserade Samsung Galaxy S23 Ultra får se sig besegrad, i alla fall på just fotoområdet. Även i mörker lyckas Xiaomi 13 Pro många gånger återge detaljer och behålla balans mellan skuggor och ljus på ett sätt som ingen annan telefon jag testat klarar av.

MIUI bidrar med förvirring

Det finns andra områden där Xiaomi har stor förbättringspotential i förhållande till konkurrenterna. Tydligast är det i gränssnittet. MIUI 14 är det som sitter i Xiaomi 13 och det är ett skal över Android 13 som telefonen levereras med. Xiaomi ändrar dock på mycket i systemet och framförallt är telefonen belamrad med många förinstallerade appar. Dit hör förutom dubbla meddelandeappar, trippla webbläsare och egna widgets en lång rad Xiaomi-appar som egen videospelare för lokalt lagrade filer, musikspelare och anteckningsapp. Få av dessa tillför dock något unikt och resultatet blir mest att systemet känns ovanligt rörigt. Positivt är ändå att systemet alltid känns snabbt men i MIUI får inte du som vill ha ett avskalat gränssnitt det du vill ha och inte heller den som vill ha ett anpassat gränssnitt med fler unika funktioner blir nöjd.

Flera av de funktioner som Xiaomi faktiskt adderar till det som finns i Android är också begränsade eller har tveksam nytta. Möjligheten att dela filer med andra enheter i närheten kräver att de först installerar Xiaomis egen app, betydligt krångligare än vad till exempel Samsung erbjuder. Xiaomi håller på att ta bort synkningen av bildgalleriet till Xiaomi Cloud och hänvisar dig istället till Google Foto. De saknar även de olika profiler som båda Apple och Samsung har och som låter dig anpassa telefonens aviseringar och inställningar efter som du sover, är i möte, kör bil och så vidare. Här finns bara ett enkelt Stör ej-läge. 

Telefonen har i alla fall stöd för dubbelappar, något som väntas bli standard i Android 14. Här finns det alltså redan och innebär att du kan ha två av till exempel Facebook eller Instagram för att slippa växla i själva appen mellan olika inloggningar.

Anonym design som alla andra

Sett till det yttre har telefonen en ganska lågmäld formgivning som inte sticker ut. Sticker ut gör däremot kameraön på baksidan, men i övrigt är alltså designen anonym. Skärmen som är såväl högupplöst som ljusstark har svagt kurvade långsidor och jag märker aldrig att jag oavsiktligt kommer åt där men det kan beror på att jag hela tiden använder det medföljande gummiskalet. Märker du att du kommer åt skärmkanten av misstag så att tryck registreras går det att ställa in så att telefonen bortser från tryck längst ute i kanten.

Det är framförallt kamerorna som övertygar i Xiaomi 13 Pro och skärmen och prestandan som bidrar till övergripande upplevelsen. MIUI tillför inte mycket i sammanhanget och behöver en översyn, men det drar inte ner upplevelsen så mycket, eftersom även Googles tjänster tillgängliga i alla Androider finns på plats.

Batteritest

Batteriets videotid: 10 h 54 min

Å andra sidan

Elias Nordling: Till skillnad från på lillebror Xiaomi 13 håller man här fast vid krökt skärm och jag råkar rätt omgående ut för oavsiktliga tryck av att bara hålla i mobilen. Annars uppskattar jag det jämförelsevis smidiga formatet. Jämfört med Galaxy S23 Ultra alltså, den andra telefonen jag tittar på om jag vill ha riktigt bra kameror.

Frågor och svar

Känns telefonen snabb?

Ja, en sak är ju prestandatester men även i praktiken känns telefonen snabb när vi använder den.

Hur klarar den tapp i marken?

Den skyddas av Gorilla Glass Victus som släpptes 2020, så den har inget av de mer tåliga glas som släppts efter det, Victus Plus eller Victus 2 som Samsung än så länge är ensamma om att ha. Apples Ceramic Shield är också tåligare.

Följer laddare med?

Ja, en bastant klump på 120W.

Ett alternativ:

Fotofokus

Oneplus 11 är en prisvärd flaggskeppsmobil som även den har kamerafokus, men då tillsammans med Hasselblad istället för Leica. 

Testbild

Det är ett sant nöje att ta bilder med Xiaomi 13 Pro. Den är särskilt bra på snabb och exakt skärpa, bra balans mellan ljus och skuggor även när det är dåligt ljus och finfint skärpedjup och detaljrikedom.

Ämnen

Kamerorna

Prestanda

Skärmen

Batteritiden

Rörigt gränssnitt med få fördelar