Slutet på en era

Xiaomi lägger ner MIUI: Det här är efterföljaren Hyper OS

Istället för Androidskalet MIUI kommer ett helt nytt system att introduceras redan inom några veckor.

Publicerad Uppdaterad

Xiaomi har tillkännagivit att man efter 13 år kommer att lägga ner sitt Android-baserade operativsystem MIUI som nyligen släpptes i den nya versionen MIUI 13. Istället kommer man att introducera det nya Hyper OS som ska ersätta MIUI. Man har också bekräftat att det nya systemet kommer att finnas tillgängligt globalt och debutera på den kommande Xiaomi 14-serien.

Enligt Xiaomi är Hyper OS utformat för att fungera med företagets produktsortiment även utanför mobiler, bland annat smarta hem-enheter och bilar.

I ett uttalande säger Xiaomis VD Lei Jun att HyperOS är "baserat på integrationen av det väldigt utvecklade Android och det egenutvecklade Vela-systemet, vilket helt skriver om den underliggande arkitekturen och förbereder en offentlig bas för Internet of Everything för tiotals miljarder enheter och tiotals miljarder anslutningar i framtiden."

Man har däremot inte visat upp operativsystemet eller gått in mer på dess funktioner. Det borde dock presenteras inom en snar framtid då operativsystemet ska levereras som en del av Xiaomi 14, som är tänkt att lanseras inom några veckor.