Nu är de officiella – alla med 5G-stöd

Xiaomi lanserar Mi 10 och Mi 10 Pro officiellt – samt billigare Mi 10 Lite

Xiaomi har nu lanserat sina senaste telefoner Mi 10 och Mi 10 Pro här i Europa. Specarna visar på 8K video och Snapdragon 865.

Publicerad Uppdaterad

Vid lanseringen bekräftades det som även sagts tidigare, det vill säga att telefonen får Snapdragon 865 som hjärta. Telefonen har stöd för 5G och skärmen är rundad och 6,67 tum stor, där den främre kameran sitter i det övre vänstra hörnet. Det här valet har Xiaomi gjort för att det enligt dem själva innebär att kameran är dold bakom din tumme när du spelar, medan ett centrerat kamerahål då fortfarande skulle vara synligt.

Uppdateringsfrekvensen är 90Hz, vilket är lägre än till exempel Samsungs nylanseade S20-modeller som ligger på 120Hz (vilket även Oneplus 8 sägs få). 

Höjdpunkterna i båda modellerna

Kameran får ändå ses som en av höjdpunkterna i Mi 10. Den kröns med Samsungs 108 megapixelssensor som huvudkamera. Totalt sett är det fyra kameror på baksidan. Förutom den extremt högupplösta Samsungsensorn finns här också en 13 megapixelssensor med vidvinkeloptik, en tvåmegapixels makrosensor och en tvåmegapixels djupsensor. Vill man filma är det 4K, 8K eller 960 bilder per sekund i slowmotion som gäller. Det verkar dock inte finnas något teleobjektiv. 

Vill man ha teleobjektiv får man istället titta på Mi 10 Pro. Även här kommer fyra kameror med 108 megapixelssensorn i topp, här kommer dock en 20megapixelssensor med vidvinkeloptik, tillsammans med detta kommer en 12 megapixelssensor med ett kort tele och en åttamegapixelssensor med ett längre tele. 

En udda funktion som finns är den särskilda sensorn som känner av bilduppdateringsfrekvensen på skärmar. Det här gör att du ska kunna ta bättre bilder just på tv- och datorskärmar. Sensorn känner av skärmens bilduppdateringstakt och anpassar kamerans slutartid efter det.

Klenare batteri, snabbare laddning

Mi 10 har ett batteri på 4780 mAh med 30W snabbladdning med sladd, och samma utan sladd. Den kan även ladda andra enheter med 10W. Likt föregångarna har den ingen ingång för hörlurar utan dessa får anslutas trådlöst elelr direkt via usb-c. Mi 10 Pro får ett något mindre och klenare batteri på 4500 mAh, men som kompensation har sladdladdningen tryckts upp i 50W, vilket alltså slår Samsung Galay S20 på fingrarna med 5W. I övrigt är laddningsspecifikationerna som i Mi 10. 

Båda telefonerna har stereohögtalare och Xiaomi gjorde en särskild poäng av att både höger och vänter högtalare har samma effekt, vilket är ovanligt för smafrtphones. 

Minne/utrymmeskombinationerna som Mi 10 kommer med är 8GB RAM och 128GB utrymme, 8GB RAM och 256GB lagring eller 12GB RAM och 256GB lagring. Mi 10 Pro får 8GB RAM och 256GB lagring eller 12GB RAM och 256GB lagring, 12GB RAM och 512GB lagring. För prestandan hoppas Xiaomi att den integrerade kylningen som ska kunna få ner temperaturen upp till 10 grader med hjälp av bland annat vattenkylning ska göra enheten ännu mer kraftfull.

Benchmarkföretaget Dxomark med expertis inom stillbild och video testade Mi 10 Pro och gav den vid den kinesiska lanseringen tidigare i år kamerabetyget 124, det då högsta någonsin för en mobiltelefon. Poängen 76 i inspelning och uppspelning av ljud är också ett nytt toppbetyg.

Priset för Mi10 och Mi10 Pro

Några svenska priser elelr detaljer om när enheterna kan börja säljas här har vi ännu inte fått. De europeiska priserna stannar dock på 799 Euro för Mi 10 och 999 Euro för Mi 10 Pro, vilket bör motsvara ungefär 8000 respektive 10 000 kronor. Den som väljer att förbeställa någon av telefonerna i länder som Spanien, Frankrike eller Italien får en gåva, nämligen Xiaomis nya true wireless-lurar.  I dessa länder startar förbokningen direkt elelr mycket snart och säljstart antingen 7 eller 15 april. Med lite tur kan vi svenskar inom kort få besked om något liknande.

Billigare Mi 10 Lite

Samtidigt som Mi 10 och Mi 10 Pro visades upp på eventet lanserades även den billigare Mi 10 Lite med en prislapp på 349 euro, motsvarande 3500 kronor ungefär. Här är tanken att göra 5G tillgängligt för fler och telefonen drivs av Snapdragon 765G som vi nyligen sett även i ZTE Axon 11 5G och i Nokia 8.3 5G. Mi 10 Lite har en skärm på 6,57 tum, den är av amoled-typ och vi får en fingeravtryckssensor integrerad i skärmen. Vidare har telefonen en kameramodul på baksidan med fyra kameror och en huvudsensor på 48 megapixel. Batteriet är på 4160 mAh och den stödjer snabbladdning med 20 W.

Xiaomi Mi 10 Lite dröjer till maj så där finns ännu inte heller där, några indikationer om när svensk säljstart kan bli av. Prislappen på Mi 10 Lite på 349 Euro är ordentligt mycket lägre än det pris på Nokia 8.3 5G med samma systemchipp. Den senare ska få en prislapp på hela 599 euro, så Xiaomi tycks behålla sin inriktning på prisvärda mobiler.