https://www.mobil.se/nyheter/har-ar-zte-axon-11-5g-officiellt-lanserad
568438
Nyheter
falskt
Fortfarande oklart med datum för svensk lansering

Här är ZTE Axon 11 5G – officiellt lanserad

● BILDSPEL
Nu har ZTE släppt sitt nya flaggskepp och det handlar då om uppföljaren till vad som var en av förra årets trevligaste överraskningar på telefonsidan.

ZTE är lite av doldisar i Sverige, bland annat för att de sällan syns i butiker eller hos de stora operatörerna. Det hindrar dock inte tillverkaren från att skapa intressanta telefoner och nu är den nya flaggskeppsmodellen, kallad Axon 11 5G, lanserad på den kinesiska marknaden.

Det här är nyheterna

ZTE presenterar Axon 11 som en videomobil och man ser det som en reaktion på att allt fler användare använder just sin telefon för att filma. Sett till det yttre har telefonen en kameramodul med fyra olika kameror. Det handlar först och främst om en huvudkamera på 64 megapixel, sedan en vidvinkellins med 120 graders vy, en särskild makrokamera för extrema närbilder och dessutom en djupsensor som känner av avstånd till motivet och bland annat ger den där effekten som får bakgrunden i porträtt att bli snyggt oskarp medan personen du fotograferar fortfarande är skarp.

Telefonen saknar alltså optisk zoom, men med 64 megapixel i huvudkameran kan man i alla fall till viss del använda den för att komma lite närmare motivet med digital zoom. Telefonen filmar i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund och både huvudkameran och vidvinkeln har bildstabilisering för att göra dina filmer mindre skakiga.

Mjukvara även den för film

Även mjukvaran ska vara anpassad genom att du får med en integrerad filmredigerare i telefonen. Det ska, med hjälp av 5G-stödet, göra att du snabbt kan ladda upp de redigerade filmer du gjort utan fördröjning, när väl 5G-näten är igång då så klart. ZTE Axon 11 stödjer både standalone och non standalone 5G och när det gäller prestandan så är telefonen utrustad med mellanklasschippet Snapdragon 765G, samma som sitter i till exempel Nokias första 5G-mobil som lanserades häromdagen. Operativsystemet i Axon 11 5G är Android 10.

Amoled med sensorpanel

Skärmen i ZTE Axon 11 5G är en amoled-skärm på 6,47 tum och i toppen på den sitter en liten droppformad sensorpanel för selfiekameran. Skärmen är utrustad med en fingeravtryckssensor i glaset och hela konstruktionen av telefonen kallar ZTE för en skateboard-konstruktion, troligen för att ramen så att säga är böjd i både över- och underkant för en bättre ergonomi. Telefonen kostar 2,698 yuan i Kina, vilket direktöversatt blir cirka 4000 svenska kronor. När telefonen kommer till Sverige kan vi nog med moms och liknande räkna med ett pris något högre än så, troligen kring 5-6000 kronor. Det här handlar dock om osäkra uppskattningar, så vi gör säkrast i att vänta på definitivt besked när det kommer. På ZTE i Sverige säger man till Mobil att det ännu inte finns någon information om när telefonen kommer till Sverige eller priser.