Annons

Tar över efter Samsung?

Xiaomi världens tredje största mobiltillverkare

Huawei nedputtat från tredjeplatsen – oklart om de ens är med bland världens fem största mobiltillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi är en framgångssaga som aldrig tycks ta slut – och nu är de även världens tredje största smartphonetillverkare. Detta enligt enligt färska rapporter från analysfirmorna IDC och Strategy Analytics.

Xiaomi grundades så sent som 2010 och lyckades redan under det första kvartalet i år, enligt analysföretaget Canalys, sälla sig till världens tio största mobiltillverkare. Förra kvartalet kom nästa skräll, då Xiaomi tog sig in på Strategy Analytics lista över världens fem största smartphonetillverkare. Och nu har alltså det kinesiska företaget tagit över Huaweis tredjeplats.


Men efter världsledande Samsung och Apple är marginalerna små och analysfirmorna är inte överens om vilka företag som tar plats fyra och fem. 

Huawei inte ens med på topplistan?
IDC placerar Lenovo och LG på en gemensam fjärdeplats och deklarerar därmed Huawei borta från världens fem största mobiltillverkare. Strategy Analytics ger däremot Huawei en femteplacering och sätter LG på plats fyra.

Både IDC och Strategy Analytics är dock överrens om att LG har sitt starkaste fäste i Europa och USA. Medan Huawei och Lenovo befäster sina positioner på andra marknader än hemmamarknaden Kina slåss de med Xiaomi om att stärka sin sits där. Lejonparten av Xiaomis försäljning sker fortfarande i Kina. 

Svårare tider väntar
Hur sagan om Xiaomi kommer se ut i framtiden är dock oklart.  Den kinesiska marknaden svämmar över av nya smartphonetillverkare och inte minst OnePlus och Meizu är på stark frammarsch. Xiaomi har förvisso redan börjat kika ut mot resten av världen, men där väntar utmaningar i form av att etablera ett okänt varumärke och förmodligen många och långa patentstrider: Xiaomis design utmärker sig genom att framgångsrikt kopiera Apples design.