Mobilize Your Business – Mobil Expo

Yanzi vill styra ditt hem

Med ett paket för hemmastyrning vill Yanzi visa hur lätt det är att göra hemmet smart.

Publicerad Uppdaterad

Egentligen är det själva plattformen och dess öppenhet som är Yanzis fokus, men för att få igång verksamheten lite snabbare på bredare front kommer de även att lansera en egen lösning för såväl konsumenter som företag.

I början av nästa år släpps deras startpaket och lösa moduler. Startpaketet, för 2 995 kronor, innehåller en gateway, en temperatur- och fuktsensor, en rörelsesensor, en lampa och en stickpropp. Alla delarna går att köpa löst för att komplettera systemet för mellan 350 och 500 kronor. I dagsläget är Yanzis gateway-enhet en variant som kopplas till ditt befintliga hemmanätverk, men lite senare under nästa år kommer även en enhet som kopplar upp sig på 4G-nätet för att exempelvis kunna användas i sommarstugan som kanske inte har uppkoppling i normala fall.

Smartare löst

Det finns ett par skillnader mellan Yanzis system och andra på marknaden. Dels sparas med Yanzi all data på ett SD-kort i huvudenheten samtidigt som den pushas upp i en molntjänst och är möjlig att komma åt via en app för Iphone eller Android. Skulle strömmen gå finns det batteribackup i huvudenheten också, för att hålla en grundläggande koll på läget även om det inte finns ström (batteriet räcker någon halvtimme ungefär).

En annan, stor fördel, är att du bara ska behöva koppla in stickproppen, lampan eller vad det nu är och så hittar den rätt automatiskt. Många lösningar i dagsläget kräver att du ska synka exempelvis en lampa med huvudenheten genom olika hopparningsprocesser, men här behöver du bara döpa enheten och sen är allt klart.

Anna Olofsson på Yanzi säger att det finns en hel del prylar på gång i det här systemet som inte visas på Mobilize Your Business Expo-mässa, men att det ändå är ett väldigt fullmatat och prisvärt paket. Led-lampan är exempelvis inte större än valfri ”dum” glödlampa med E27-sockel och den lilla stickproppen klarar av att både slå på och av enheter samtidigt som den mäter strömförbrukningen på det som kopplats in.

Spontant känns det som ett spännande system och det ska bli intressant att se hur det fungerar i verkliga livet inom kort.