1
1
https://www.mobil.se/nyheter/youtube-shorts-slapps-i-sverige
570613
Nyheter
falskt
Kortfilmer på Youtube

Youtube Shorts släpps i Sverige

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/youtubeshorts.png?itok=0lznmXlY', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/youtubeshorts.png?itok=FjaW405-', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/youtubeshorts.png', w: 950, h: 560, title: ' ' },]
Youtube Shorts presenterades i september 2020 och har släppts i 26 länder. Nu blir det tillgängligt även i Sverige.

På onsdag, det vill säga den 14 juli, lanseras betaversionen av Youtube Shorts där användare kan publicera korta videoklipp från mobilen. Kortfilmer har visserligen funnits tidigare, men nu lanseras det så kallade Shorts-verktyget med vilket användaren bland annat kombinera videoklipp, spela in med musik och justera filmhastighet.

Det blir även möjligt att använda ljud från andra Shorts, vilket låter användare sätta en personlig prägel på andra användares material. Filmskapare kommer dock att ha kontroll över eget material och kan välja att inte göra material tillgängligt för användning i andra Shorts. Fler än 250 skivbolag och publicister kommer att köra musik tillgängliga för att användas i Shorts.

Samtidigt med att Shorts nu introduceras på fler marknader, bland annat den svenska, släpper Youtube även nya funktioner, vilket bland annat inkluderar att lägga till olika former av text, spela in upp till en minut med Shorts-kameran, lägga till andra klipp som finns på mobilen och att använda filter.

Youtube Short kommer att integreras i den redan befintliga Youtube-gränssnittet och låta tittare blanda Shorts-kreationer med vanliga videosekvenser. Det är också därför som Youtube redan nu har introducerat Shorts på en ny plats på Youtubes hemsida redan innan själva Shorts-verktyget har släppts.