Gigabit LTE

ZTE lovar gigabitmobil på Mobile World

ZTE har aviserat att de kommer att visa upp en mobiltelefon med stöd för 4g i gigabithastighet i slutet av februari.

Publicerad Uppdaterad

Telefonen, som fått det något torra namnet ZTE Gigabit Phone, ska visas upp på Mobile World Congress i Barcelona, som går av stapeln om lite mer än en vecka.

Dragplåstret är förstås att den har stöd för Gigabit LTE, det vill säga 4g med upp till 1 Gbit/s nedladdningshastighet. Detta åstadkommer man med en kombination av flera antenner och flera mobilfrekvenser och i övrigt i stort sätt befintlig 4g-teknik. Inte 5g-alltså.

ZTE talar om att telefonen ska klara 360-graders Virtual Reality, 4K-video och omedelbar uppladdning mot molnet. I övrigt anger man inga som helst specifikationer och det är oklart om Gigabit Phone är tänkt att vara en faktisk kommersiell produkt eller bara en teknikdemo i begränsad utgåva. Vi tänker givetvis kila förbi ZTE:s monter och se efter.

Sedan måste man ju ha ett mobilnät med stöd för Gigabit LTE för att dra nytta av hastigheterna också. I dagsläget får du bege dig till Australien för att njuta frukterna av din Gigabit Phone. Där har operatören Telstra öppnat världens första nät med Gigabit LTE. Vi har än så länge inga signaler om att någon svensk operatör har närliggande planer för ett sådant nät, här är för närvarande maxhastigheten 450 Mbit/s, med tre samtidiga LTE-frekvensband.