Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2015

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2015.

Publicerad Uppdaterad

Test
Huawei P8: Lovande flaggskepp
Kinesiska jättens toppmodell har flera saker som talar för den.

Modellnamnen i Huaweis stall har avlöst varandra snabbt de senaste åren, så det är inte åttonde årgången av Huaweis flaggskepp det handlar om, men likväl generation åtta. Här handlar det mycket om att ge ett intryck av lyx, hantverkskunnighet och design. Över lag är det ett rätt välgjort bygge där allt utom den rysligt fula strömknappen känns genomtänkt. Nämnas bör även att komponenterna har täckts med en sorts lackfärg som ska göra dem spillsäkra. Exakt hur spillsäkra vill Huawei däremot inte gå in på, men det är en trevlig detalj. Även om telefonen är något hårstrå tunnare än Iphone är Huawei även väldigt noga med att poängtera att kameran inte sticker ut på baksidan (en detalj som är förvånansvärt enerverande med Apples senaste lur). 

När vi ändå pratar kamera kan vi konstatera att det är en ganska trevlig bekantskap. Bilderna skäms inte för sig, även om de inte kommer upp i samma klass som vår testvinnare Galaxy S6 på den fronten. Vad som är lite roligt är att du med en särskild app kan använda upp till tre andra Androidtelefoner (appen kan delas) för att filma en händelse ur era vinklar och liveklippa och välja kameravinkel samtidigt som du filmar med din P8. 

Fakta:
Operativsystem: Android 5.0
Processor: Kirin 930, fyrkärnig 2 GHz, fyrkärnig 1,5 GHz 
Maximal hastighet mobildata: 300 Mbit/s ner, 50 Mbit/s upp 
Andra funktioner: Stänktålig

Test
Samsung Galaxy S6 Edge
De rundade skärmkanterna på Galaxy S6 Edge är kanske inte alltid praktiska, men å så vackra. 

S6 Edge har alltså krökta sidor på den aktiva delen av skärmen, så att bild­ytan blir rundad i kanterna. Förutom lite ljusreflektioner är det ingenting som jag tycker påverkar bildupplevelsen åt ena eller andra hållet nämnvärt. I teorin skulle vissa appar kunna bli svårare att använda av att funktionsknappar hamnar på den krökta delen av skärmen, men det är ingenting jag har stött på i praktiken. 

Så vad är poängen? Samsung har lagt in exakt två funktioner till den krökta skärmen på S6 Edge. Den ena är en serie snabbgenvägar till kontakter och den andra en nattklocka.

Kameran är fantastiskt bra på både S6 och S6 Edge, skärmen likaså. Och så var det ju det här med att de är snygga också. 

Lista:
Nu kommer Windows 10
När Windows 10 kommer till mobiltelefoner bjuder systemet på många nyheter, betydligt fler än 10. Mobil har samlat de tio viktigaste.

1 Ett system till alla prylar
2 Nya prylar som Hololense och Surface Hub
3 Bättre foton i nya bildappen
4 Chatta med Skype integrerat
5 Röststyrda assistenten Cortana
6 Gratis uppdatering från gamla Windows Phone
7 Många Lumia-telefoner stöds men inte alla
8 Xbox strömmar till Windows 10
9 Nya webbläsaren med kodnamn Project Spartan
10 Nya flaggskeppsmobiler utlovas