Iphone 13, Ipad Mini, Apple Watch Series 7 på djupet

Mobilredaktionen svarar: Rätar ut frågetecknen efter Apples lansering

Apple har lanserat en hel hög med nya produkter. Först och främst kanske Iphone 13-serien med allt från Iphone 13 Mini till Iphone 13 Pro Max. Nya Apple Watch series 7 prsenterades också liksom Ipad Mini och en ny budget-Ipad.

Publicerad Uppdaterad

Vad skiljer egentligen Iphone 13 Pro från föregångaren Iphone 12 Pro? Ska jag uppgradera min Iphone X nu? Får min gamla Iphone Ios 15? Vi ger dig besked.

120 hertz först nu?

Fråga: Varför har det dröjt så länge för Apple att få in 120 hertz skärmuppdateringstakt i Iphone-skärmen? 

Vad skiljer egentligen Iphone 13 Pro från föregångaren Iphone 12 Pro? Ska jag uppgradera min Iphone X nu? Får min gamla Iphone Ios 15? Vi ger dig besked.

120 hertz först nu?

Fråga: Varför har det dröjt så länge för Apple att få in 120 hertz skärmuppdateringstakt i Iphone-skärmen? 

Erik Mörner svarar: Svårt att veta säkert, men Apple är sällan först med ny teknik. Apple var visserligen tidiga ed tekniken i Ipad Pro och sedan en tid har ju även Apple Watch en skärm med anpassad uppdateringsfrekvens, då för att låta dig ha skärmen alltid på utan att för den skull dränera batteriet onödigt snabbt. På Androidsidan är ju snabb uppdateringsfrekvens något som funnits i vissa flaggskep i flera år och nu till och med sipprar ner till billigare modeller. I Iphone 13 är det bara Pro-modellerna som fått 120 hertz. Och fortfarande saknas Always on Display i Iphone, även det något som funnits länge i många Androider men ännu inte hittat till Iphone. Kanske till Iphone 14 Pro?

Vad hände med Iphone 12-serien?

Fråga: Är det ett bra tillfälle nu att köpa Iphone 12, jag menar eftersom skillnaderna mot de nya inte verkar så stora och priset kanske går ner nu? 

Erik Mörner svarar: Det kan det vara, särskilt Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max är snarlika de nya, medan Iphone 13 och Iphone 13 Mini fått större kameraförbättringar i förhållande till föregångarna. Apple brukar dock sluta sälja föregångarna för att istället få folk att köpa de nya telefonerna. Vi har även märkt att Apple i tysthet tagit bort Iphone SE med 256 GB lagring, antagligen just för att rikta folks uppmärksamhet till nyare, dyrare modellerna. 

Iphone Mini lever?

Fråga: Det pratades i våras om att Iphone 12 Mini sålde dåligt. Tror ni man planerar att sluta med dem?

Elias Nordling svarar: Att Apple släpper en Iphone 13 Mini i år talar för att man är nöjda med produktens försäljningssiffror, annars hade man troligen som med Iphone SE eller Ipad Mini hoppat över en produktgeneration och lanserat en ny Mini vartannat eller vart tredje år.

Passar mitt Iphone 12-skal till Iphone 13?

Fråga: Designen på nya telefonerna verkar identisk, passar tillbehör och skal till tolvan även till tretton?

Erik Mörner svarar: Nej, och det av flera anledningar. Kamerahuset på Iphone 13 är snarlikt, men inte identisk i form och placering med det på Iphone 12. Dessutom är Iphone 13 aningens tjockare än Iphone 12 och inte heller Iphone 13 Pro och Iphone 12 Pro är lika tjocka, så skalen passar helt enkelt inte. 

Satellit-telefoni?

Fråga: Det talades om att Iphone 13 skulle få stöd för satellit-telefoni. Hur blev det med det?

Elias Nordling svarar: Ryktet sade att Iphone 13 skulle ha stöd för satellit-telefoni för nödsamtal på ställen utan täckning. Apple nämnde inte ett ord om detta vid lanseringen så vi får utgå från att det ryktet inte stämde. Det är svårt att se hur ett sådant rykte kan uppstå bland kända läckare och sedan inte stämma, då Iphone 13 varit i produktion i månader. En möjlighet är att hårdvaran i telefonen stödjer funktionen men Apple valt att inte slå på den för att man inte tycker att funktionen håller måttet.

Hur mycket mindre är sensorpanelen med Face ID-kamerorna?

Fråga: Hur stor är skillnaden på sensorpanelen och vad har det för följder i praktiken?

Erik Mörner svarar: Sensorpanelen i toppen av skärmen är 20 procent smalare på bredden och det beror på att högtalaren har flyttats upp i kanten och givit mer plats i mitten till kamerorna. Samtidigt är sensorpanelen marginellt högre, men det är så lite att det knappt märks. Några stora följder har dock inget av det här. Ios ser inte ut att ha redesignats för att dra nytta av utrymmet och visa mer information. Till exempel visas fortfarande inte batteriprocenten även om den borde få plats där nu.

Är det här rätt tillfälle att uppgradera min gamla Iphone?

Fråga: Jag har en Iphone X idag och funderar på att uppgradera till Iphone 13 Pro. Är det rätt eller ska jag vänta ett år till på Iphone 14?

Erik Mörner svarar: Det kan vara en bra idé att byta nu. Men samtidigt är din Iphone X långt ifrån förbrukad om den nu inte är skadad i skärmen efter någon olycka eller så. Jag skulle säga att de största nyheterna du kommer märka är skillnaden i skärmhastighet med 120 hertz i IPhone 13 Pro, det är en sådan sak det är svårt att vänja sig av bid när man en gång testat. Sedan även kamerorna som är betydligt bättre i mörker, men den förbättringen kom redan med night mode i Iphone 11 Pro.  

Kan jag uppgradera till Ios 15?

Fråga: Jag har en äldre Iphone, kommer jag kunna installera Ios 15?

Elias Nordling svarar: Ios 15 kommer till Iphone 6s, första generationens Iphone SE och nyare mobiler, men alla nya funktioner kommer inte till de äldre mobilerna. Bara Iphone X eller nyare får samtliga funktioner i Ios 15.

Vad fick vi inte se under Apples lansering, av det som förväntades?

Fråga: Det var ju ganska många rykten och förhandsuppgifter innan lanseringen. Som alltid va? Med tanke på dom, vad var mest överraskande?

Erik Mörner svarar: Jag skulle säga att största överraskningen var att Apple Watch series 7 är så lik föregångaren Series 6 och inte alls ser så kantig ut som ryktesbilderna gjorde gällande. Andra saker som uteblev var nya Airpods, men där säger i alla fall ryktet att de är i produktion och lanseras väl därmed inom kort. De nya Ipadmodellerna vi fick se trodde nog många skulle komma på ett separat event senare i höst, men de dök alltså upp redan nu.

Periskopzoom?

Fråga: Har någon av de nya Iphones den typ av periskopkameroer som ger superzoom?

Elias Nordling svarar: Nej, Apple fortsätter att gå sin egen väg med kamerorna. Kommer du från en äldre Iphone kommer kamerorna att kännas som en förbättring, men om du jämför med andra tillverkares toppmodeller får du betydligt mer begränsad optisk zoom.

Hur ny är Apple Watch series 7?

Fråga: Men vad är nytt i Apple Watch series 7 då?

Erik Mörner svarar: Det är inte helt klart än så länge. Apple har varit tystlåtna med detaljer, så vi vet till exempel inte vilket systemchip som driver klockan, eller exakta mått. Däremot visade det sig ju på lanseringen att klockan inte har några nya sensorer som inte föregångaren har. Nyheterna är att skärmen är större och den liksom klockan i sin helhet ska vara lite mer tålig.

Något nytt med Ipad?

Fråga: Vad är de viktigaste nyheterna i Ipad (nionde generationen)? 

Elias Nordling svarar: Ett lite snabbare chipset, men fortfarande ett som är två generationer gammalt, så är prestanda viktigt är Ipad Air bättre. Selfiekameran har blivit lite bättre och fått den funktion som följer dig om du rör dig i bild. Skärmen har också fått truetone som innebär att den anpassar sig efter omgivningens ljus. Ingenting som motiverar att du uppgraderar dig men det är fortfarande en prisvärd surfplatta.

Cinematiskt läge? Är det något att ha?

Fråga: Vad innebär det Apple kallar cinematiskt läge i filmkameran i praktiken? 

Erik Mörner svarar: Framförallt innebär det att du kan göra övergångar i skärpedjup. Nu har vi inte provat det ännu i praktiken, men telefonen känner igen ansikten och lägger skärpan där medan bakgrunden kan vara oskarp. Om sedan personen vänder bort huvudet växlar skärpan till exempelvis den andra personen i bild. Det här är ju något du i praktiken kunnat göra även tidigare men då genom att ange skärpan manuellt, så vi får se hur användbart det faktiskt är och hur väl det fungerar när vi testar. Med det cinematiska läget kan i alla fall skärpan ställas om även efter att filmen sparats och det kunde vi inte innan.

Äntligen bättre batteritid?

Fråga: Hur mycket större är batteriet i Iphone 13? 

Erik Mörner svarar: Det vet vi inte ännu. Apple går inte ut med information om batterikapaciteten, men säger att Iphone 13 ska räcka upp till två och en halv timme längre än föregångaren och att IPhone 13 Mini ska räcka en och en halv timme längre än sin företrädare. Men det har inte bara med batteriets faktiska kapacitet att göra utan är ju en summa av strömsnåla komponenter, större batteri och anpassningar.

Är inte nya Ipad Mini bara en gigantisk Iphone?

Fråga: Vad är nytt i Ipad Mini? 

Erik Mörner svarar: En hel del jämfört med den förra modellen, eftersom Ipad Mini släpptes senast 2016. Till skillnad från Iphone så har IPad Mini usb-c-kontakt i botten, men den drivs av samma A15 Bionic som Iphone 13 och den har ju ett operativsystem, Ipad OS 15 som är snarlikt IOS 15, med många gemensamma funktioner.

Vad gäller för makrofunktionen i Iphone 13 Pro och Pro Max?

Fråga: Har Pro-modellerna av Iphone 13 en speciell makrokamera? 

Erik Mörner svarar: Det är vidvinkellinsen som används för makro, tack vare att den numera har autofokus, vilket inte tidigare varit fallet. Det gör att du kan ta extrema närbilder, ner till två centimeter från objektet, och det funkar även för video.