Android eller Iphone: Fyra billiga telefoner

Billig mobil – så köper du en telefon som är både bra och prisvärd

Samsung Galaxy A33 5G och Samsung Galaxy A53 5G

Mobiltelefoner behöver inte vara dyra, tvärtom. De senaste årens teknikutveckling har gjort att även mobiltelefoner i mellan- och budget-prisklass har det mesta du behöver.

Publicerad Uppdaterad

De har ljusstarka skärmar, prestanda som räcker till det mesta du behöver, alla appar vi använder i vardagen och kameror som kan ta bra bilder även när det till exempel är lite svårare förhållanden, som i mörker.

Välj Android eller Iphone

Den främsta frågan du behöver besvara när du ska välja ny mobil är nog om du vill ha en Iphone eller en Android. Innan du svarar på den kan vi konstatera att du kan komma betydligt billigare undan om du väljer en Android. Där konkurrerar många tillverkare om kunderna och till exempel Samsung, Motorola och Xiaomi har alla tre flera billiga och bra telefoner. 

Riktiga flaggskepp är dyra – det här får du prioritera bort

När de stora mobiltillverkarna, främst Samsung och Apple, presenterar sina senaste mobiler handlar det ofta om riktiga dyrpripar. 15 000 kronor och mer än det är inte ovanligt. Vi som väljer en billigare telefon, under 5000 kronor till exempel eller under 3000 kronor kan fortfarande använda alla vanliga appar, surfa, skicka meddelanden, göra bankärenden, använda Swish ta foton och spela spel. Det är framförallt de allra mest krävande 3D-spelen som fungerar sämre på en billig telefon.

Begagnat eller rekonditionerat ett alternativ

Köper du en ny mobiltelefon kan du lämna in din gamla och få pengar för den. Ett alternativ till att köpa ny mobil är dock att istället köpa en begagnad telefon. Då får du en telefon som är använd och är ett eller flera år gammal. Hos försäljare som Swappie, Refurbed och andra så garanteras du dock att den fungerar och har till exempel ett batteri med bra kapacitet som inte är utslitet. Det kan vara en trygghet jämfört med att köpa begagnat av en privatperson. 

Fyra billigare telefoner

Här tipsar vi om några telefoner som passar dig och då handlar det både om Android-telefoner och Iphone, så att du kan välja det som passar dig bäst.

Apple Iphone 11 Pro

Det billigaste och bästa sättet att köpa en IPhone på idag är att välja en begagnad modell och då är Iphone 11 Pro ett bra val. Den lanserades 2019 och har sedan dess uppgraderats med nya Ios-versioner så att den faktiskt har ganska mycket gemensamt med de senaste modellerna. 

I Iphone 11 Pro får du trippelkameror på baksidan med både vidvinkel och bra zoom. Dessutom finns ett nattläge som låter dig ta bra bilder även i mörker. Telefonen har även snabbladdning och klarar det mesta vi förväntar oss av en telefon även idag. Sedan den lanserades 2019 så har Iphone 11 Pro fått flera systemuppdateringar och den lär få ett antal till eftersom Apple är duktiga på att släppa uppdateringar även till äldre telefoner.

Apple Iphone 11 Pro (begagnad)
Här kan du läsa testet av Iphone 11 Pro från 2019
Pris: cirka 6500 kr

Google Pixel 6a

Med Googles Pixel-telefoner som numera finns att köpa även här i Sverige är du garanterad att få snabba uppdateringar när Google släpper nya versioner av Android. Det gör att telefonen har en lite längre livslängd även om även till exempel Samsung är snabba och generösa med uppdateringar också. 

Pixel-familjen av telefoner är Googles sätt att visa vad en Android-telefon kan och mycket av styrkan i Pixel är Googles mjukvara. Det handlar om smarta funktioner som du hittar i menyerna och som ofta kommer först till just Pixel-telefonerna. Google har även släppt mer avancerad bildredigering i Google Foto för Pixel innan de blev tillgängliga även för andra. 

Google Pixel 6a (ny)
Här kan du läsa testet av Google Pixel 6a
Pris: cirka 4000 kr

Samsung Galaxy A53 

När Samsung som har ett så stort sortiment av telefoner ska göra lite billigare modeller har de fördelen att de kan låta funktioner från dyrare telefoner ta plats även i de här billigare. Tittar vi på A53 så är det en 5G-telefon, den är vattentät, har bra batteritid och fin Amoled-skärm som dessutom har 120 hertz uppdateringstakt, vilket är bra. 

A-serien är Samsung mellanprismobiler och i fallet med Galaxy A53 5G så innebär det ett pris i skrivande stund på ungefär 4000 kronor. Den har blivit lite billigare sedan den lanserades våren 2022.

Med en 6,5 tum stor skärm är det här ändå en ganska smidig telefon och under testet så märkte vi även att batteritiden är fenomenal. Samsung lovar fyra års uppdateringar av Android, vilket kan vara ytterligare ett skäl till köp bara det.

Samsung Galaxy A53 5G (ny)
Här kan du läsa testet av Samsung Galaxy A53 5G
Pris: cirka 4000 kr

Motorola Edge 30 Neo

Det här är en lätt och ganska smidig telefon. Den är en del av Motorolas samarbete med färgexperterna på Pantone och Motorola hoppas att det ska locka fler unga och kvinnliga köpare, ett sätt att locka fler kunder alltså. Signaturfärgen Very Peri är lila och en av de färger utöver ljusgrön, silver och svart som du kan välja mellan. 

Ramarna runt den utmärkta 6,28 tum stora Oled-skärmen är smala och baksidan i plast lätt rundad vilket gör att den ligger bra i handen.  

Kamerorna är bra, men knappast fantastiska. På baksidan hittar vi en huvudkamera på 64 megapixel. Den kompletteras med en vidvinkelkamera och bilderna vi tar i dagsljus får fin färgåtergivning, men så fort det blir lite mörkare blir det betydligt svårare att få bra bilder. 

Motorola gör subtila men trevliga förändringar i Android och lägger till exempel till geststyrning så att du kan vicka eller hacka med telefonen i luften för att starta kamera eller ficklampa.

Bra är även snabbladdningen och det följer med en laddare på 68 W.

Motorola Edge 30 Neo (ny)
Här kan du läsa testet av Motorola Edge 30 Neo
Pris: cirka 4500 kr