Skola: Steg för steg

Dual sim i Iphone – vi har provat med e-sim och berättar hur det funkar

Vi har testat e-sim i Iphone XS och visar dig hur det fungerar och vad du behöver tänka på.

Publicerad Uppdaterad

Apple hör till de första tillverkarna att erbjuda e-sim. När andra tillverkare länge har haft plats för dubbla fysiska simkort och därigenom låtit dig använda flera abonnemang tar alltså Apple en annan väg. Fler tillverkare lär dock följa efter och på det här sättet kan du ladda in ett abonnemang i telefonen, utöver det du redan har på det fysiska kortet. Det kan vara särskilt användbart på resan.

Så funkar det

Att skaffa ett e-sim till en Iphone gör du antingen via operatörens app eller genom att ta en bild av den qr-kod du får när du skaffat abonnemanget. Utöver de svenska operatörerna Tre och Tele2 som idag erbjuder e-sim till Iphone finns det en hel rad nationella operatörer världen över och även flera globala aktörer som låter dig skaffa abonnemang. Väljer du att ha ditt vanliga svenska abonnemang som e-sim kan du använda den lediga platsen för ett fysiskt sim när du behöver det och omvänt så kan du om du har ditt vanliga abonnemang som fysiskt sim lägga till ett sekundärt som e-sim.

Kom igång med e-sim

Inställningarna för mobilabonnemang, inklusive e-sim, finns i inställningarna i Iphone under menyn Mobilnät. Det är genom att trycka på “Lägg till mobilabonnemang” som du kan ta bild av den QR-kod du fått och på det sättet ladda in abonnemanget i telefonen. När du skannat koden får du välja hur abonnemanget med e-sim ska förhålla sig till ditt eventuella abonnemang på fysiskt simkort. Du kan till exempel välja att röstsamtal primärt ska gå på ett av korten och du kan välja vilket kort som ska användas för mobildata. Alla de här inställningarna kan du sedan ändra om du vill det.

Så ser det ut

Med två abonnemang i telefonen, ett med fysiskt simkort och ett med e-sim, får du se täckningen för båda abonnemangen. När du ska ringa ett samtal så ringer man det med det primära kortet, men om du vill använda det andra kortet kan du ange det manuellt i telefonappen. Precis som i meddelande-appen välja manuellt för varje gång du skickar ett meddelande och ringer ett samtal, vilket abonnemang som ska användas. Oavsett vilket abonnemang du väljer som förval kan du alltid ta emot samtal och sms på båda abonnemangen.

När vi testar

Vi passar på att testa e-sim både i Sverige och i Spanien under vårt besök på mobilmässan MWC i Barcrlona. Det är bolaget Telna som levererar det e-sim vi testar och abonnemanget, märker vi, kommer från en polsk operatör och erbjuder roaming. Det här gör att vi såväl i Spanien som hemma i Sverige kan välja vilken av de tillgängliga operatörerna som vi vill använda. I Sverige kan man alltså välja Telia, Tre, Telenor eller Tele2 manuellt, eller ställa in så att telefonen hela tiden väljer det nät som ger bäst täckning.

Det abonnemang vi testar som e-sim är enbart ett dataabonnemang så vi testar inte meddelanden och samtal i det. Ändå kan vi skaffa oss en bra bild av hur det fungerar. För såväl abonnemanget med det fysiska sim-kortet som med e-simet kan du välja de inställningar du har tillgång till även med ett abonnemang. Det betyder att du för vart och ett av abonnemangen till exempel kan aktivera wifi-samtal, ställa in så kallade apn-inställningar och om du är utomlands välja mobilnät för roaming. 

Steg för steg

E-sim finns det stöd för i Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR. 

1. Välj operatör för ditt e-sim

Abonnemanget och ditt e-sim levereras antingen i form av en qr-kod du skannar in i inställningens första steg eller genom operatörens egen app i Iphone.

2. Ladda in abonnemanget

I Inställningar - Mobilnät i Iphone finns alternativet att “Lägg till abonnemang” och där väljer du att ta bild på den QR-kod du fått av din operatör.

3. Välj primär linje

För röstsamtal och mobildata får du välja vilken av de abonnemang du har som ska vara prioriterad. 

4. Ange abonnemang manuellt

För samtal och sms kan du sedan välja även manuellt för varje samtal och meddelande om du vill använda det andra abonnemanget istället. Givetvis kan du även välja prioriterat abonnemang för mobildata och röstsamtal senare i telefonens inställningar.

Utbudet av esim-abonnemang

I skrivande stund är det Tele2 och Tre som erbjuder e-sim idag bland de svenska operatörerna. Utöver en rad olika nationella operatörer utomlands finns även globala aktörer som erbjuder e-sim. Gigsky och Truphone erbjuder abonnemang med roaming där du köper ett abonnemang via e-sim och kan använda med en pott mobildata som du själv väljer. Har du Tre eller Tele2 som operatör kan du alltså göra ditt vanliga abonnemang till e-sim och komplettera med ett fysiskt sim till exempel på resan. Och har du någon av de andra operatörerna kan du istället komplettera med ett e-sim.