https://www.mobil.se/tester/samsung-galaxy-s4-testad
555233
Tester
Gammal uppdatering

Samsung Galaxy S4+ testad

● BILDSPEL
Samsung har uppdaterat sin toppmodell till höstens standard, men lyckas ändå fumla till det.

Inledning

Man kan diskutera om Samsung Galaxy S4 Plus ens är en ny telefon. När Galaxy S4 lanserades i våras kom den i två olika varianter, en med Samsungs åttakärniga Exynos-chipset och en med Snapdragon 600 som chipset, som såldes på olika marknader. Bägge kallades Galaxy S4 och skilde sig främst på sifferbeteckningen I9500 mot I9505. S4 Plus har ett tredje chipset, Snapdragon 800, och kallar sig Galaxy S4 I9506 när man slår på den.

En väldigt blygsam uppdatering, men åtminstone en uppdatering till standarden för höstens toppmodeller som Sony Xperia Z1, LG G2 och Samsungs egen Galaxy Note 3. Eller nästan i alla fall, för Note 3 har 3 GB arbetsminne medan Galaxy S4 Plus får nöja sig med de 2 GB som den ursprungliga S4 hade. Kanske tog det nya större minnet mer plats. Mindre begripligt är då att Galaxy S4 Plus levereras med version 4.2.2 av Android. Inte så mycket för att Note 3 som började säljas tidigare hade 4.3 från start, utan för att den äldre Galaxy S4 redan har fått en uppdatering till 4.3. Någon sådan uppdatering finns i skrivande stund inte till Galaxy S4 Plus, vilket på ett märkligt vis gör telefonen mer föråldrad än modellen den ersätter. Nu kan man tycka att det inte är någon jätteskillnad mellan dessa två Androidversioner, men systemuppdateringen till S4 innehåller även en hel del andra trevliga nyheter såsom säkerhetsprogramvaran Samsung Knox. Det finns ett skäl till att Samsung valt att uppdatera S4, och att S4 Plus inte fått denna uppdatering är inte särskilt förtroendeingivande.

Den främsta poängen med Galaxy S4 Plus är att få en snabbare processor i telefonen. Vi vet inte vad det beror på, men i våra prestandatester är S4 endast marginellt snabbare än den gamla S4, och Note 3 överträffar S4 Plus i de flesta tester vi kör. Nu är i och för sig Galaxy S4 och Note 3 kända för att “fuska” i prestandatester genom att slå på maximal processorkraft på ett sätt som inte motsvarar vad normala appar har tillgång till, men i så fall utgår vi från att S4 Plus fuskar på samma sätt.

Telefonens namn på kartongen är mer korrekt Samsung Galaxy S4 with 4g+. Det ger ju intrycket att telefonen ska ha snabbare 4g än den tidigare versionen. Det stämmer också, även om det inte handlar om den kommande tekniken LTE Advanced utan LTE kategori 4, vilket i något mindre tekniska termer betyder att den har en topphastighet på 150 Mbit/s, men det är ingen svensk operatör som kan lova denna hastighet i dag.

S4 sex månader senare

Om man väljer att inte betrakta Galaxy S4 Plus som en ny telefon kan man också se denna recension som ett långtidstest av Galaxy S4; hur står den sig sex månader senare? Marknaden har sagt sitt och Galaxy S4 är den mest populära Androidtelefonen i Sverige just nu. Det är i stort sett en välförtjänt popularitet, telefonen bjuder på en utmärkt skärm (med överdrivna färger som du kan ändra i inställningarna), trevligt format, en hyggligt bra kamera med en del kul specialfunktioner, och med ett för Samsung typiskt plastigt skal. Men Galaxy S4 hade vid lanseringen också en del ouppfylld potential, som vi hoppades skulle förverkligas med tiden. Nu ser det inte ut som att så blir fallet.

Vi har till exempel de smarta styrningsfunktionerna. Redan Galaxy S3 hade ett par riktigt trevliga funktioner såsom att telefonen med främre kameran kände av om man tittade på den och lät bli att gå ner i viloläge, och att man kunde ringa en kontakt man tagit fram i telefonboken bara genom att sätta luren mot örat. Samsung märkte att dessa var uppskattade och öste på med mängder av liknande funktioner i S4. De flesta av dem tillförde i bästa fall inget jämfört med att styra telefonen på vanligt vis med fingrar på skärmen, och i värsta fall fungerade de uselt och gjorde dig enbart frustrerad.

Vi har till exempel funktionen för att svepa över skärmen när telefonen är av för att se klockan och missade samtal, som funkar en gång av tre. Mycket enklare att trycka på på och av-knappen. Eller funktionen som ska känna av när du kommit till botten av en webbsida och skrolla vidare, den funkar nästan bara när du inte vill det. Visst, du kan stänga av alla de här funktionerna, men vi hade hoppats att uppdateringar skulle ha gjort dem användbara ett halvår senare.

Samma sak med Samsung Life Companion, ett rätt rudimentärt programpaket med en habil stegräknare och möjlighet att logga grundläggande tränings- och kostinformation. Enligt Samsung skulle denna app utgöra navet i kartläggningen av din hälsa, men det förutsatte att det kom tillbehör till mobilen som stödde programpaketet. Dessa har inte dykt upp.

Slutsatser

I butik håller Galaxy S4+ på att ersätta den tidigare S4 till samma pris, så ska du köpa en ny mobil kommer du förmodligen inte att välja mellan de två, men skulle du ändå få chansen är det inte självklart att valet är till den nyare variantens fördel. Den har som sagt i dagsläget äldre programvara, och erbjuder egentligen inga märkbara fördelar. Samtidigt är det synd att klaga. Samsung Galaxy S4+ är ändå en av de bästa Androidmobilerna på marknaden just nu, med plats för minneskort som konkurrenten HTC One i dag saknar, lättare och smidigare än Sony Xperia Z1, mer konventionell placering av knapparna än på LG G2 och mer specialfunktioner än Nexus 5. Jag önskar bara att Samsung hade varit mer omsorgsfullt med detaljerna.

Å andra sidan

Erik Mörner: Samsung Galaxy S4 Plus gör mig väldigt intresserad av vad Galaxy S5 kommer att tillföra för nya funktioner. Ögonigenkänningen tillförde smarta funktioner i S3:an, men ännu, som Elias skriver, är det svårt att se något användningsområde för de som tillkommit i S4. Jag märker framförallt att telefonen tänder skärmen några av de gånger jag tar kaffekoppen som står bredvid telefonen. I S5 hoppas jag Samsung skärper sig.

Frågor och svar

Vad hade krävts för att du skulle ge telefonen högre betyg?
Samma version av Android som finns till den äldre S4 och Note 3, samt mindre plastigt skal.

Vad har förbättrats jämfört med den tidigare Galaxy S4?
Telefonen har fått det snabbare Snapdragon 800-chipsetet och stöd för LTE i 150 Mbit/s i stället för “bara” 100 Mbit/s.

Kommer telefonen få en uppdatering av systemet?
Samsung har ingen officiell information i frågan. Det är osäker om man tycker det är mödan värt att ge telefonen Android 4.3, men 4.4 kommer den säkerligen att få någon gång nästa år.

Ett alternativ för dig som...

På många sätt ett säkert alternativ. Som Samsungs toppmodell är den garanterad att få support och programuppdateringar under längre tid. Du får också en bra skärm, bra kamera och lätt och smidig telefon för skärmstorleken.

Testbild

I inomhusbelysning har vi svårt att få bilderna skarpa