https://www.mobil.se/tester/test-sony-xperia-10-med-langsmal-skarm-i-219-format
566815
Produkttester
Löser problem som inte finns

Test: Sony Xperia 10 med långsmal skärm i 21:9-format

● BILDSPEL
Det långsmala formatet på Xperia 10 innebär små fördelar och fler nackdelar.

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
7/10
System & program
6/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
66%

Format i handen
Okej kamera för prisklassen

Prestanda
Batteritid
Skärmformatet för det mesta som inte är 21:9

Det här är en telefon som på flera sätt sticker ut från mängden och det är kanske något som Sony kan behöva för att lyckas. Att sticka ut från mängden innebär dock inte nödvändigtvis att Xperia 10 är ett bättre val för dig. Allt beror på vad du prioriterar. När jag börjar använda telefonen känner jag först och främst en lättnad när det gäller formatet för jämfört med de flesta andra telefoner som säljs idag har Sony Xperia 10 ett väldigt smidigt format när man tar den i handen. Med formatet följer dock en rad nackdelar, märker jag senare, så det mer eller mer unika formatet är inte bara till godo.

Jag märker snabbt att prestandan i telefonen är verkligt dålig. Det mesta är plågsamt segt, men det återkommer vi till. Låt oss först fördjupa oss i det långsmala formatet och vad det innebär. Sonys nya produktfamilj där Xperia 10 är budgetmodellen är alltså utrustade med skärmar i formatet 21:9, vilket är samma format som biofilmer. Varför just det här formatet, kan man fråga sig, för att titta på biofilm i en liten mobilskärm är ju inte det de flesta av oss gör ofta. Om vi börjar med det positiva så innebär det långsmala formatet att mobilen förutom att den ligger bekvämt i handen att du kan se 21:9-filmer i helskärm, men kanske viktigare att du får mer utrymme på höjden när du till exempel surfar på webben eller läser e-post eller meddelanden. Det blir fler meddelanden som syns innan du behöver scrolla och samma sak gäller därmed även när du tittar i bildgalleriet, surfar på en webbsida eller läser i Facebook-appen. 

“Problem”-lösare

Till stor del upplever jag dock att Xperia 10 löser ett problem som inte finns. Stanna gärna upp själv och fundera på om du upplever scrollandet i din nuvarande mobil som ett problem. Jag tycker inte att det är det. Föreställ dig nu att du kan läsa ungefär tio procent mer innan du behöver scrolla, så får du en bild av vad Xperia 10 erbjuder. Det är helt enkelt inte mycket positivt den bidrar med på det här området och nackdelarna är betydligt tydligare.

Filmer i 21:9 kan man titta på i Netflix, det finns en del filmer i Youtube, mest musikvideos, naturvyer och så vidare. Det går dock inte att bortse ifrån att den absoluta majoriteten av filmklippen som är tillgängliga fortfarande är i 16:9 och då får du stora, tjocka svarta kanter på bägge sidor om filmen när du ser på den i Xperia 10. En annan nackdel med långsmal skärm är att bredden i stående läge gör tangentbordet ovanligt litet. jag märker flera gånger att det är svårt att pricka rätt och jag skriver fel betydligt oftare än på andra mobiler. Som om inte detta vore nog innebär ju en långsmal skärm även att det är svårt att nå till toppen på skärmen med en hand och i toppen på skärmen finns ju Androids appaviseringar, inställningsmenyn och annat viktigt. Det här har Sony delvis löst genom att du kan svepa ner varsomhelst på startskärmen för att kalla ner toppmenyn, men det fungerar bara just där. Vill du ha fram toppmenyn när du är i en app måste du antingen använda två händer för att nå eller först trycka dig till hemskärmen.

Ett alternativ kan dock vara Sonys sidosensor. Det består i Xperia 10 en meny i kanten av skärmen som alltid hänger med. Det är alltså inte som i Xperia XZ3 något du klämmer på telefonens kant för att få fram. ett dubbelklick på Sidosensor-markeringen på skärmen i Xperia 10 gör att en meny vecklas ut med genvägar till appar du valt samt vanliga inställningar. Här kan du alltså välja att få fram aviseringar, appar, aktivera enhandsläget eller sköta wifi, bluetooth eller batterisparläge för att ge några exempel. 

Fingeravtryck på sidan

Vid sidan av skärmens sidosensor hittar vi fysiska knappar placerade i rad på telefonens högersida. Här finns överst av och på knappen, nedanför den fingeravtryckssensor och sedan volymknappen för att höja och sänka ljudet. Sony har alltså en separat fingeravtrycksläsare och har inte integrerat den i av- och på-knappen.

Det gör att det finns en del knappar att välja på där på sidan, men fingeravtryckssensorn är alltid aktiv så ska du låsa upp telefonen behöver du bara nudda på fingeravtrycksläsaren så vaknar telefonen och släpper in dig direkt. Det går snabbt och smidigt.

Plågsamt seg

Snabbhet är annars inte telefonens signum, för att uttrycka sig milt. Det är inga vardagsuppgifter som telefonen inte klarar av att göra. Jag kan till exempel ha film spelandes i ett fönster och samtidigt visa två appar i delad vy, ett sätt att utnyttja den långsmala skärmen. Bland annat att starta appar går dock väldigt långsamt. Det gäller allt från att öppna inställningsmenyn till att starta fotogalleriet eller för den del öppna kameran för att ta en bild. Till och med att trycka så man kommer tillbaka till hemskärmen tar onödigt lång tid. Att det här handlar om en lågprestandamobil är tydligt även i de benchmarktester vi gör och när man helt enkelt tittar på vilka komponenter som sitter i. Just Xperia 10 utmärker sig dock även i de sammanhangen för det finns många mobiler med prispressad prestanda som trots det fungerar betydligt bättre än den här.

Dubbla kameror

Kamerorna i Xperia 10 till sist består av två kameror på baksidan med 13 respektive 5 megapixel. De tar bra bilder men utan att riktigt imponera eller mäta sig med de bästa idag. Det ska man heller inte förvänta sig av en telefon som inte hör till flaggskeppen varken pris- eller prestandamässigt. De två kamerorna på baksidan gör inte att kameran får vidvinkel eller optisk zoom utan enbart en funktion med oskärpa i porträtt. Det läget är dock väldigt begränsat, för för att det ska fungera måste du vara på ett specifikt avstånd från motivet. Jag får ständigt instruktioner att antingen “flytta närmare objektet” eller “flytta längre bort från objektet”.

Med de nackdelar jag nämnt är det svårt att se vilken lucka Xperia 10 skulle kunna fylla. Formatet gör den smidig sett till bredden, men det är en av få fördelar och på snart sagt alla andra punkter har den konkurrenter som presterar bättre.

Batteritest 

Batteriets videotid: 5 tim 30 min

 

Å andra sidan

Elias Nordling: Jag gillar att telefonen är smal, men tycker inte att det tillför så mycket att den är hög. När jag håller den i handen och känner på plastbaksidan och försöker skatta priset på telefonen tänker jag 2000 kronor, 2500 max. Tyvärr kostar den mycket mer än så.

Fråga och svar 

Hur är det med möjligheten att filma i 21:9?

Skärmen är i 21:9 och tröttnar du på bristen på innehåll i det formatet kan du givetvis Xperia 10 göra egna filmer i just det formatet. Det ger onekligen ett proffsigt, filmiskt intryck, men när nyhetens behag gått över tycker jag mest att den dåliga skakreduceringen gör att intrycket ändå känns amatörmässigt.

 

Men 16:9 och 4:3 då?

Tittar du på bilder i 4:3-format eller film i det normala 16:9 blir det påtagligt att Xperia 10 har ett avvikande format. Mycket innehåll idag är ju inte i 21:9 och Samtalsljud och mottagning även i dålig täckning är bra, men det är lite synd att telefonen inte har stereohögtalare.

 

Vad är det bästa med Xperia 10 då om så mycket är dåligt?

Formatet när du håller den i handen tillsammans med baksidan som för en gångs skull inte är glas gör den både bekväm att hålla och relativt tålig.

 

Ett alternativ:

Snabbare

Motorola har länge levererat mobiler i den här prisklassen som trots bantad prislapp har bra prestanda. Moto G7-familjen är ett färskt exempel.

 

Testbild

Kameran kan ta bra bilder, men utmärker sig inte särskilt. 

Format i handen
Okej kamera för prisklassen

Prestanda
Batteritid
Skärmformatet för det mesta som inte är 21:9