https://www.mobil.se/tester/test-urbanears-hellas
561646
Tester
Det funkar ju!

Test: Urbanears Hellas

● BILDSPEL
Hellas lyckas med bedriften att förvåna på flera sätt.

Träning innebär att du blir varm och således svettig. Det gör att det finns två anledningar till att träningslurar i nästan alla fall är av in ear-typ. Dels är det lättare att vattentäta sådana och göra dem i ett material som inte suger åt sig svett och luktar illa efteråt. Dels tar en liten plugg i örat inte upp en massa yta på öronen och huvudet som ett par bygellurar gör och därmed blockeras inte de kanske främsta ställena för utsläpp av varmluft som vi människor har.

Hellas från Urbanears vill ändå göra ett försök med bygellurar för träning. De har löst det första problemet genom att ha såväl kudden på bågen som öronkuddar är avtagbara och tvättbara. Samma delar är även nyckeln till att extravärme faktiskt inte blir ett påtagligt problem för lurarna. 

Tygdelarna på lurarna ser nämligen ut som om någon slaktat insidan på ett par badbyxor. kanske inte det snyggaste i världshistorien, men faktiskt förvånansvärt effektivt för att ventilera bort värme från de delar som lurarna täcker (direkt ur lådan är tygdelarna däremot rätt riviga mot huden, så tvätta dem en vända först så mjukas de upp). Även om vi var ytterst skeptiska mot bygellurar för träning kan vi, som vi gör flera gånger under testet, konstatera att det faktiskt funkar riktigt bra.

Samma sak gäller formen. Vi tryckte på lurarna på ett gäng olika skallar i rörelse, från vårt eget ner till en femårings, och de satt fast riktigt bra på alla huvuden utan att ramla av när bäraren rörde på sig. Så även det funkar.

Hela luren är befriad från knappar och styrs med hjälp av touchgränssnitt på högersidan. Det är en rätt ball teknik som precis aldrig någonsin har fungerat på något annat sätt än frustrerande när det kommer till lurar vi testat tidigare. Här märker vi att Hellas är lite tjurig med att koppla upp sig mot en telefon (verkar gälla alla telefoner vi testat med), men med den huvudvärken ur världen märker vi till vår stora förvåning att det funkar. Ett pet på pekytan startar, pausar och besvarar samtal och svep i höjd- och sidoläge sköter volym och låtbyte… och det fungerar i nio fall av tio!

När det gäller ljud då? Samtal är den inte dålig på sett till ljudkvalitet, men mikrofonen är tokigt placerad, vilket gör att mottagaren i alla lägen upplever volymen som väldigt låg. Som musiklurar är de inte bäst i klassen, men med tillräckligt hög nivå. Däremot låter de fullt dugligt över hela brädet och är hyfsat jämnt inställda över hela registret utan att sticka iväg på några störande diskant- eller basspår och utan att glömma allt för mycket mellanregister.

Sett till trådlösa bygellurar gör de ett bra jobb, som träningslurar har de gjort att vi omvärderat bygellurar helt och faktiskt föredrar dessa i många fall och lurarna passar även på att omvärdera vår syn på touchkontroller för hörlurar när de ändå håller på. Stor tumme upp!

 • Urbanears Hellas

  Typ: Bluetoothheadset

  Batteritid: 14 tim

  Anslutning: micro usb (laddning)

  Funktioner: fuktskyddade, tvättbara öronkuddar och huvudbygel

  Webb: www.urbanears.com

  Pris: 1199 kr

  Betyg:
  9/10