Tips och tricks

Batteritips för längre liv i Iphone

Vi visar hur du får batteritiden i din Iphone att räcka längre.

Publicerad Uppdaterad

Det enklaste sättet att motverka dålig batteritid i din Iphone eller Ipad är ju att ladda oftare, men tyvärr finns det inget magiskt sätt att få batteriet at räcka längre. Dessutom kan man ju i Iphone och Ipad inte byta batteriet enkelt när det tar slut. Lösningen är istället att stänga av de mest batterislukande funktionerna. Det innebär att telefonen inte blir riktigt lika smart, men använder du inte funktionerna för tillfället så kan det vara värt att avstå några för att få ett par minuter extra batteritid.

1. Skärmen

I alla mobiler med stor skärm är just skärmen en stor strömförbrukare. Du kan spara batteriet genom att dra ner ljusstyrkan på skärmen.

2. Bluetooth

Bluetooth använder du till exempel för att ansluta ett headset eller för att använda din Iphone som ett modem till en bärbar dator. Gör du inget av det för tillfället kan du lika gärna stänga av bluetooth i inställningarna.

3. Wlan

Att låta telefonen söka efter trådlösa nätverk, alltså wlan, hela tiden är onödigt om du inte använder dem. Då kan du lika gärna stänga av wlan i telefonens inställningar och den vägen spara lite batteri.

4. Push och notiser

Push innebär att din e-post, kalender och kontakter uppdateras ständigt genom att telefonen har direktkontakt med servern. Har du inte så bråttom kan du stänga av det och istället nöja dig med manuell uppdatering för att spara batteri. På samma sätt anävnder funktionen för Notiser en konstant uppkoppling för att at emot påminnelser, nyheter oc sportresultat, eller kanske chatmeddelanden från de appar som använder det. Inaktivera Notiser från Inställningsmenyn så sparar du ytterligare en aning batterikapacitet.

5. Platstjänster

När du använder Kartor, Facebook eller Twitter i din telefon så aktiveras också telefonens gps för att se var du är. I alla fall förutsatt att du när du installerade appen och startade den första gången godkände att den skulle få se din position. I Inställningsappen under rubriken Platstjänster kan du hindra appar från att använda gps-en och se var du är. Pilen invid olika appar betyder att den appen sökt din position någon gång de senaste 24 timmarna.

6. 3G och mobildata

För det mesta är uppkoppling till internet nödvändigt för telefonens funktioner, men nöjer du dig med de funktioner som inte behöver uppkoppling och ser hur batterivarningarna på skärmen kommer allt tätare är mobildata något du kan stänga av för att spara batteri. Skillnaden mot flygplansläget i nästa tips är ju att du med mobildata avstäng fortfarande kan ta emot, ringa samtal och skicka sms.

7. Flygplansläge

Att sätta telefonen i flygplansläge hör givetvis till de mer extrema sätten att spara batteri. Det gör ju till exempel att du blir helt onåbar, men vill du bara lyssna på musik i telefonen ett par minuter till kan flygläget vara det som gör att telefonen håller ut.