11 okända funktioner du behöver veta om

Lista: Det visste du inte om Apple Watch, Iphone – funktionerna som hamnade i skuggan

Under Apples WWDC-lansering hamnade mycket viktigt i skuggan. Vi listar det viktigaste av det du missat.

Publicerad Uppdaterad

Det krävs för att Standby-funktionen i IOS 17 ska fungera

Så blir privat webbsurfning verkligt privat

Dessa Apple Watch-modeller blir utan flera funktioner

Det krävs för att Standby-funktionen i IOS 17 ska fungera

Så blir privat webbsurfning verkligt privat

Dessa Apple Watch-modeller blir utan flera funktioner

…och åtta andra okända funktioner 

1. Nya, bättre tangentbordet inte på svenska

Det var en stor uppdatering av autocorrect som presterades och den inkluderar betydligt bättre maskininlärning som grund för att förutse och korrigera det du skriver. Den kommer dock inte på svenska utan bara på 13 andra språk. Det är arabiska, holländska, engelska, franska, tyska, hebreiska, koreanska, italienska, polska, portugisiska, rumänska, spanska och thailändska. Dessutom kräver engelska, franska och spanska en Iphone 12 eller senare för att det hela ska fungera i IOS 17.

2. Du kan dela Airtags och annat med andra

Det har inte gått tidigare, men en av nyheterna i IOS 17 är att du kan dela en Airtag och låta andra se dess position. Det kan vara bra för nycklarna till landet, bilen, och andra delade ägodelar. En person är fortfarande ägare till Airtagen men kan dela dess position med upp till fem andra personer. Det här fungerar även med andra saker i Hitta-appen som går att spåra därifrån. Ägaren till enheten eller Airtagen kan dela ut tillgång och dra tillbaka den så även tillfällig delning är möjlig. 

3. Siri istället för Hey Siri

För att få röstassistenten Siris uppmärksamhet ska det nu bara krävas att du säger Siri och inte Hey Siri. Jobbigt för den som heter Siri och enklare för alla andra som bara vill prata med röstassistenten. Samtidigt så blir det möjligt att ställa direkta följdfrågor utan att för den skulle behöva säga Siri igen för att kalla på assistentens fortsatta uppmärksamhet.

4. Det krävs för att Standby-funktionen i IOS 17 ska fungera

Alla telefoner som idag kan köra IOS 16 kommer inte kunna köra IOS 17. Apple plockar bort stödet för Iphone 8 och Iphone X som släpptes i september 2017. De har alltså fått fem års uppdateringar av sitt operativsystem. Ios 17 stöds av Iphone Xs och senare men funktionen Standby som gör telefonen till en smartskärm när den laddas i liggande läge kräver en IPhone 14 Pro eller Pro Max för att fungera fullt ut. Då kan skärmen med Always on alltid vara synlig, medan tidigare modeller av IPhone kräver att du trycker på skärmen för att den ska tändas och då tillfälligt.

5. Känslor men inte i egen app

Med IOS 17 lyfter Apple fram vikten av att reflektera över sin mentala hälsa och hur du mår, vilket då är minst lika viktigt som den rent fysiska hälsan, fick vi höra under lanseringen.  I Hälsa-appen i IOS 17 kan du ange regelbundet hur du mår och se vad orsakerna som påverkar dina känslor kan vara. Här ska du även kunna fylla i standardiserade tester för att till exempel se om du ligger i riskzonen för att utveckla depression. 

6. Det här är nya appen i IOS 17

Den enda nya förinstallerade appen i IOS 17 är den som heter Journal. Den utgår från bildminnen som redan idag finns i BIlder-appen och låter dig se tillbaka på bilder du tagit i form av en film. Med Journal som är en slags dagboksapp samlas bilder, platser, musik du lyssnat på träningspass, poddar och blir grunden för en minnesbank du sedan kan komplettera med egna reflektioner. Appen inkluderas dock inte i IOS när det släpps, utan kommer enligt Apple först “senare under året”. 

7. Så blir privat webbsurfning verkligt privat

Även när du surfar i Privat läge i Safari lämnar du spår efter dig hos den sajt du besöker. Däremot kan någon som använder din telefon senare inte se i historiken vilka sidor du besökt, vad du skrivit i för söktermer eller fyllt i formulär med för uppgifter. Inget av det sparas. I IOS 17 går Apple steget längre och kräver Face ID för att öppna fliken med privat surfning. 

8. Kan hitta fler prylar

Med din telefon och Hitta-appen kan du hitta dina andra Apple-prylar, Airtags och personer som delar sin position med dig. Nu kan du med IOS 17 dessutom hitta fjärrkontrollen till Apple TV. 

9. Nya funktioner inte till alla Apple Watch-klockor

Apple introducerade en nya funktion som visar hur länge du eller barnen med Apple Watch varit ute i dagsljus. Det fungerar dock inte i alla klockor. Dels kräver Watch OS 10 Apple Watch series 4 eller senare och just funktionen för dagsljusavkänning kräver sedan en Apple Watch SE (andra generationen), en Apple Watch Series 6 eller senare, eller en Apple Watch Ultra.

10. Hittar koder i din mejl

Sedan tidigare kan Iphone lyfta fram verifieringskoder du får skickade till dig som sms. Det här gör att du slipper växla från Safari till Meddelanden och tillbaka för att skriva i en kod som bekräftar att det är du som loggar in. Nu i IOS 17 finns den funktionen även i e-post och du kan välja i IOS att de här meddelandena ska raderas när de använts för att du ska slippa se dem ta plats i efterhand. 

11. Widgets blir interaktiva

I både Ipad OS och i IOS 17 kan widgets vara interaktiva. Så istället för att bara visa information kan de framöver användas även för att genomföra kommandon. Släck lamporna i det smarta hemmet, pricka av i inköps- eller att-göra-listan och så vidare, allt utan att gå in i den faktiska appen.