Aktuella frågor får svar

Mobilredaktionen svarar på läsarnas aktuella frågor

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Vilken telefon som är den bästa för ett visst användningsområde, om 5G, om ansiktsigenkänningen i Google Foto, skillnaden mellan Ios och Android och mycket annat. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Headset för tal

Fråga: Jag är väldigt intresserad av det nya headsetet från Bose, det med brusreducering. Har stora problem med att folk klagar på samtalskvaliteten och undrar om jag ska välja Sony, Huawei eller just Bose. De senare ligger nog bäst till. 

Erik Mörner: Jag har testat alla de nu och skulle säga att Sony fortfarande är mästare på brusreducering, i större hörlurar så väl som här i in-ear-form. Bose är bra, men steget efter på brusreducering, inte lika magiskt bra. Huawei har inte så mycket att sätta emot när det gäller brusreduceringen i sina Freebuds Pro, men har imponerande bra samtalsljud, även i stökigare miljöer. 

Headset för tal

Fråga: Jag är väldigt intresserad av det nya headsetet från Bose, det med brusreducering. Har stora problem med att folk klagar på samtalskvaliteten och undrar om jag ska välja Sony, Huawei eller just Bose. De senare ligger nog bäst till. 

Erik Mörner: Jag har testat alla de nu och skulle säga att Sony fortfarande är mästare på brusreducering, i större hörlurar så väl som här i in-ear-form. Bose är bra, men steget efter på brusreducering, inte lika magiskt bra. Huawei har inte så mycket att sätta emot när det gäller brusreduceringen i sina Freebuds Pro, men har imponerande bra samtalsljud, även i stökigare miljöer. 

Zoom i selfie

Fråga: Jag har en Iphone XR där det tyvärr inte går att zooma om man tar en selfie. Känner ni till om någon annan Iphonemodell har den funktionen? Eller ev någon annan mobil.

Erik Mörner: Ditt bästa val är nog i den situationen att välja en telefon där hela kameramodulen är snurrbar, som på Asus Zenfone 7 Pro eller Samsung Galaxy A80 där alla funktioner eller i alla fall de flesta, följer med från baksida till selfiesidan. De är de enda telefoner jag kan komma på som har zoom i selfieläget. De flesta tillverkare verkar tycka att zoom i selfieläge är en onödig funktion. Med bra autofokus och ansiktsigenkänning kan du ju enkelt helt enkelt ta handen och föra telefonen närmare ansiktet.

Plats för trådlös laddning

Fråga: Hej, trådlös laddning, hur känslig är den egentligen? Jag funderar på en Samsung Galaxy S20 FE och frågar för att jag kör en bil där facket jag skulle lägga telefonen i när den laddar är nån millimeter mindre än just S20 FE. Den kommer alltså ligga lite snett.

Vet ni om den kommer att ladda? Eller måste den ligga platt ner….

Erik Mörner: Hej, viss marginal finns det ju. Du kan ju ladda trådlöst även genom ett mobilskal till exempel, men jag törs inte säga hur det skulle funka just i det här fallet. Man måste nog testa för att veta säkert.

Huaweis högtalare och sätt att spela musik

Fråga: Jag såg testet av Huawei Sound X. Jag läser dock olika om wifi (spotify connect) och undrar vad som gäller... Jag ringde Huawei Sverige, de säger att den kan fungera med wifi som tex Spotify Connect men att de inte kontrollerar 3:e parts program. Det skall alltså fungera men är inte certifierad. Så har den wifi eller inte? 

Erik Mörner: Den har wifi, men det används bara för systemuppdateringar, inte musiköverföring. Huawei har pratat om att en uppdatering ska komma som öppnar fler möjligheter via wifi. Idag kan du använda Spotify Connect så länge du startat det från en enhet som är ansluten via bluetooth till högtalaren. Som jag skriver i testat kan du även koppla den till en Google Home-högtalare.

Ansikten i Google Foto

Fråga: Jag läste en artikel för något år sedan hos er om att det nu är möjligt att manuellt tagga ansikten i Google Photos men för mig är detta inte möjligt med mitt nya Google konto. Jag har nämligen ett annat gammalt Google konto som jag skapade utomlands för några år sedan där jag aktiverade funktionen "gruppera liknande ansikten". Funktionen fanns inte i Europa vid denna tidpunkten men jag lyckades behålla funktionen aktiv även när jag kom hem till Sverige. 

Detta konto har jag slutat använda men då jag loggade in på det så märker jag att den har fler funktioner än det nya jag skapat i Sverige, med bland annat manuell tagning mm. Det kontot frågar även mig om vissa bilder innehåller en viss person osv. Mitt nyare (1år gammalt) gör det inte. Är det någon inställning jag missat?

Erik Mörner: Hej, ja jag har gjort exakt så. Var i USA och passade på att aktivera ansiktstaggningen då. Nu kan jag i alla fall manuellt lägga till ansikten. Och ta bort ansikten om Google gjort fel. Sveper upp från bilden och väljer ikonen som ser ut som en penna. Fortfarande måste det dock vara något som Google identifierar som ett ansikte.

Välja rätt mobil med budget

Fråga: Jag ska köpa ny mobil och ge bort och har en fråga. Det gäller två telefoner av samma märke och jag undrar vilken som är bäst rent allmänt, behöver inte så avancerade grejer så det står mellan Huawei P40 Lite eller Huawei P Smart 2019.

Erik Mörner: Huawei P Smart 2019 har ju Googles appar och appbutik, vilket den andra saknar, så det bör avgöra tycker jag. Generellt gör Motorola bra telefoner i den prisklassen, typ G8 Power, G9 Play, telefoner som känns snabba även om prestandan är begränsad, men jag skulle säga att Huawei och Samsung är vassare på kameror på sina budgetlurar.

Iphone om du är Apple-frälst

Fråga: Ni som vet. Skall jag välja Iphone 12 Pro Max före Note 20 Ultra med tanke på att jag är van vid Apples datorer och då kommer känna igen alla inställningar från Apple, eller är manualen till Note 20 Ultra lättbegriplig.

Erik Mörner: Visst finns det vissa särskilda fördelar med Iphone om du även använder en Apple-dator. Som enkel åtkomst till de bilder du tar, enkelt att dela filer och så vidare, men det är ingen fördel jag tycker att man ska stirra sig blind på. Generellt har Ios fått allt fler funktioner år efter år och Android har finputsats, så idag är faktiskt systemen relativt lika och den utvecklingen verkar fortsätta. Jag tycker snarare att du ska basera ditt val på vad du framförallt vill använda telefonen till. Jag tar för givet att stor skärm är viktigt och det får du ju med båda telefonerna, men i Note 20 Ultra är ju pennan det unika och om den är viktig för dig är ju valet enkelt. 

Spegelvänd selfiekamera

Fråga: Jag ska hålla en presentation på distans via min Xiaomi-mobil, men hur jag än gör blir bilden i kameran spegelvänd! Kan jag lösa det på något sätt?

Elias Nordling: Det finns en inställning för att vända bilden rätt, men du måste vara i det kameraläge du vill använda för att komma till den inställningen. Det påverkar inte bilden i sökaren, och tyvärr verkar inte bilden för video bli rättvänd trots att jag ändrat inställningen för det. Mitt bästa råd är att ladda ner en tredjepartsapp för mobilkameran, men om du till exempel ska streama din presentation via Facebook är det inte säkert att det hjälper heller.

Bra kamera för max 5000 kronor

Fråga: Jag vill ha en mobil för cirka 5000 kronor med så bra kamera som möjligt. Jag har tittat på Xiaomi Mi Note 10 och Oneplus Nord, vilken av dem skulle du rekommendera? Och är det någon annan du också skulle tipsa om?

Elias Nordling: Av dessa två skulle jag nog välja Oneplus Nord som är nyare och snabbare. Kameran kanske inte är bättre på pappret, men i praktiken tycker jag att den är likvärdig. Även Realme X50 kan vara värd en titt.

Savanntelefon

Fråga: Jag arbetar med ett projekt i Kenya och letar experthjälp för att välja telefonmodell till medarbetare där. Det ställer hårda krav på tålighet samtidigt som vi har begränsad budget. Vi har tittat på Cat S42, men det känns som den har för klen prestanda. Har ni några rekommendationer?

Elias Nordling: Vi har uppskattat Ulefones mobiler när vi testat dem, nu senast Ulefone Armor 9. Ulefones telefoner har betydligt bättre kamera och prestanda för pengarna än Cats, så jag skulle satsa på något i rätt prisklass från dem.

Dålig synk

Fråga: Jag har just köpt en ny Xiaomi note 10 pro. Nu har jag fått samma problem på min Xiaomi som tidigare på en Huawei p9 lite, mina appar synkar jättedåligt, tex kalendern, samt att mitt larm inte ringer. Jag använder andra appar än de som kommer med telefonen. Grejen är att de funkade utmärkt på min LG g7 thinq som jag hade senast. Så det är uppenbart att Huawei och Xiaomi gör saker annorlunda. Finns det någon lösning på detta?

Elias Nordling: Jag vet precis vad du talar om. På Xiaomi-telefoner måste jag ofta se till att synka manuellt för att till exempel inköpslistan ska vara aktuell för alla i googles app Keep. Följande borde hjälpa: Under inställningar, gå in på batteri & prestanda, välj

batterisparare på appar, och klicka på de appar du har problem med. Välj "inga restriktioner". 

Mobil med penna

Fråga: Jag har haft tidigare Note-telefoner och saknar pennan som jag använde jättemycket i fotoredigering. Nu kan man köpa Samsung Note 10 Lite för ca 4.500 kr!  Jag har försökt få ett hum om denna billigare variant men det är svårt tycker jag. 

Har ni på Mobil testat eller tittat på denna lågprisvariant och jämfört vad som skiljer sig mest mot dyra Note 10  - då menar  jag viktiga funktioner. För mig är det viktigaste bla bra bildkvalitet,  även i dåligt ljus, bra batteritid mm . Min S7a tar utmärkta bilder även i skymning  men jag behöver nu mera minne mm. 

Elias Nordling: Javisst har jag testat Note 10 Lite, och det är en utmärkt lur för det priset. Tyvärr är risken att den kanske är lite sämre än Galaxy S7 på skymningsbilder, men hur stor skillnaden är är svårt för mig att bedöma då jag inte har någon S7 att jämföra med. Kanske är den rentav lika bra. Mitt minne säger mig att S7 tog det stora klivet i bättre mörkerfoto för samsung och sedan dess har toppmodellerna bara blivit något bättre, men det är ju möjligt att de små stegen tillsammans är större än man märker.

Kameran i Xperia 5 Mark II

Fråga: Det börjar bli dags för ny telefon för min del, och Sony Xperia 5 mark II är ett alternativ som jag är nyfiken på. Frågetecknet är kameran. Den, eller de, kan inte mäta sig med de absoluta toppmodellerna i dagsläget... frågan, är står den sig mot tidigare generationer? Jag använder i dagsläget en Huawei Mate 20 pro och skulle inte vilja se en nedgradering av bildkvalitet. Så min fråga till dig är - hur skulle du bedöma sig att dessa två står mot varandra i just kameradimensionen?

Elias Nordling: Mate 20 Pro hade ju väldigt bra kamera för 2018, så risken är att Xperia 5 II kommer att bli ett nerköp, särskilt i lite sämre ljus. 

Glaset på Note 20

Fråga: Hej vet du vad det är för typ av glas på Samsung Galaxy Note 20?

Elias Nordling: Note 20 Ultra har Gorilla Glass Victus på fram- och baksida, medan vanliga Note 20 har Gorilla Glass 5 på framsidan och plast på baksidan.