1
1
https://www.mobil.se/nyheter/kronikor/kronika-anej-dags-att-kopa-telefon
569328
Krönikor
falskt
Ove Kaufeldt

Krönika: "Ånej, dags att köpa telefon"

Jag har motvilligt tvingats inse att det börjar bli dags för mig att byta mobiltelefon. För somliga skulle det vara spännande men för mig är det en aningen gråhårighetsframkallande upplevelse. Troligtvis är det därför jag envisas med att inte byta förrän jag absolut måste.

Det kanske är jag som övertrasslifierar (motsatsen till översimplifierar) men jag är fullt medveten om att jag är tillräckligt kunnig för att veta att jag inte vet tillräckligt. Jag tror att jag vet vilken tillverkare jag vill ha och vet garanterat vilken jag inte vill ha. Jag vet vilken typ av Android jag vill ha och att telefonen måste tåla väder och vind. När jag lägger till mina övriga prioriteringar brukar det sluta med att min kombination av önskemål inte verkar finnas.

Hur man än vänder och vrider på saken så är ju trots allt mobiltelefonerna en så intim del av vår tillvaro att ingen av oss vill att det ska bli fel. Jag läste för en tid sedan om en undersökning som visade vad folk absolut ville ha med sig på semestern, och det var fler som ville ha med sig mobiltelefonen än familjen. Nu tillhör inte jag den gruppen, men det säger en del om vår kärleksaffär med våra telefoner.

För mig är att välja telefon som att vara hungrig och veta vad jag vill ha, problemet är att jag kommer in på en libanesisk restaurang där kyparen och jag inte har något gemensamt språk. Jag försöker förklara vad jag vill ha, han svarar med ett glatt ”لا افهم شيئا!" och det slutar med att jag lämnar restaurangen med "يا له من أحمق" som avslutningsord från servitören.

Det blir inte lättare av att besöka en butik där meter efter meter efter meter av telefoner breder ut sig med samma variationsrikedom som en nordkoreansk frisersalong. Alla ser näst intill likadana ut och visar samma sak på skärmarna, vilket leder tillbaka till ruta 1 - gräva bland specifikationer för att försöka hitta den telefon som på bästa sätt lyckas uppfylla mina önskemål och prioriteringar.

Nu låter det säkert som att jag hatar mobiltelefoner och teknikaliteterna i dem, men det kunde inte vara längre från sanningen. Det är jättespännande att sätta sig med en ny telefon och undersöka dess möjligheter och prova saker [när du hittat en som uppfyller dina önskemål?], och det är ju just för att jag gillar allt det där som jag vill ha en som passar just mig. Tänk om det ändå hade varit lika enkelt som att köpa en ny dator där utbudet är sämre.