Annons

Inga hemligheter

Se vad dina Iphone-appar gjort utan att du märkt det

Rapporten avslöjar information de tagit del av.

Publicerad Uppdaterad

Kolla vad dina Iphone-appar gjort senaste tiden utan att du märkt det 

Appar behöver tillstånd av dig för att kunna få tillgång till kameran, dina appar, mikrofonen, din plats och så vidare. De ber om det tillståndet första gången du använder appen eller när du använder en funktion som kräver en ny behörighet. Kanske tänker du inte så mycket på det när du godkänner, men lyckligtvis visas i telefonen när en app utnyttjar något du givit tillstånd till. 

Detta visas upp i toppen av skärmen och till exempel position visas med hjälp av en liten navigationspil, mikrofontillgång i form av en orange prick och kameratillgång med en grön prick. Det finns även en historikfunktion, så om du sveper ner kontrollcenter kan du se vilka appar som utnyttjat behörigheterna under den senaste tiden. Där ser du vilka appar det handlar om och vilka behörigheter var och en av apparna begärt och fått. Självklart endast behörigheter du tidigare godkänt. Startar jag till exempel Facebook och Instagram, ser jag att Instagram fått tillgång till kamera och plats och Facebook enbart plats, men det här beror på vilka behörigheter du givit var och en av apparna från början. Det går också att ändra, vilket vi beskriver i nästa tips.

Utöver ögonblicksbilden kan du även få en längre historik genom att gå till Inställningar, Integritet och säkerhet, och sedan välja Rapport om appintegritet. Där kan du, sorterat antingen på senaste aktivitet, eller alfabetiskt på appens namn se vilken åtkomst till din information som olika appar utnyttjat.


Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar vägledning kring säkerhet och integritet i Iphone.