Social med mobilen redan i dag

Framtidsgrej visst, men det är en boom på gång och du kan testa de nya tjänsterna redan i dag. Vi visar den mobila vägen till Facebook och mycket mer.

Publicerad Senast uppdaterad

Det krävs bara ett par enkla steg för att komma i gång. Tjänsterna finns redan där. Messenger som du använder för att chatta på datorn är plötsligt lika enkelt att använda även i mobilen. Och exemp­len på tjänster som fungerar redan i dag är många. Titta på kompisarnas senaste bilder i mobilen. Gå in på omtalade Facebook via mobilen eller skaffa en blogg med ett enkelt klick. Vi leder dig rätt.

Från mobiltelefonen kan du redan i dag dela med dig till omvärlden av det mesta. Du kan meddela kompisar vad du gör och tänker i varje givet ögonblick. Du kan ladda upp bilder och filmer av det du ser. Dessutom kan du blogga och ange exakt var på jordklotet du befinner dig, allt direkt från mobiltelefonen.

Den våg av sociala webbtjänster som sköljer över oss drar främst fram över den vanliga webben, och i många fall är mobilen ett av flera sätt att uppdatera sin status, se vad vännerna gjort eller själv bidra med bilder, filmer eller annat innehåll.

Det tycks inte längre finnas någon gräns för vad man kan dela med sig av på internet. Amerikanska sajten Facebook där man kan samla kollegor, vänner och gamla skolkamrater är en starkt drivande kraft. Till den och andra sajter går det dessutom att länka in andra informationskällor för att komplettera bilden av sig själv. Det här gör att många av de mest populära sociala webbplatserna på nätet går hand i hand. Laddar du till exempel upp dina senaste foton på en fotosajt som Flickr kan de automatiskt uppdateras även i din Facebookprofil och läggas upp direkt på din personliga blogg.

Som om inte det vore nog finns det ett oändligt antal sajter där du kan engagera dig i din favorithobby och sedan göra informationen tillgänglig. Man kan till exempel dela ut information om sina favoritsaker (thinglink.com), bästa filmerna (flixster.com), önskelistor (amazon.com) eller böcker, musik och annat som du gillar.

Inte heller måste du alltid aktivt dela med dig av vad du gör, för så länge du först ger din tillåtelse kan en del av det du gör rapporteras mer eller mindre automatiskt till de tjänster du väljer. Förutsättningarna för att mobilen ska kunna rapportera på egen hand är relativt goda, så länge du använder telefonen som en daglig kompanjon vilket många gör. Här finns därför alla dina kontakter lagrade, här finns din kalender, dina bilder och mycket annat som livet kretsar kring.

I dag finns det flera tjänster som drar nytta av det här och den som kommit längst är nog Jaiku. Det är en mikroblogg som går ut på att man berättar för sina vänner vad man gör för tillfället. Man kan rapportera sina aktiviteter och tankar via webben, via en mobilanpassad webbsida eller via ett speciellt litet program som man installerar i mobilen.

Då öppnar sig även en del andra möjligheter. Till exempel kan man låta det programmet läsa av telefonens kalender och automatiskt rapportera till Jaiku när jag till exempel sitter i ett möte. Då blir den informationen tillgänglig för dina kompisar som registrerat sig för tjänsten och har samma program i sina mobiler. I praktiken blir det alltså inte bara en rapport till din personliga sida hos Jaiku, utan även en förlängning av telefon­boken i din mobiltelefon. Eftersom Jaiku integrerar kontaktlistan i sin funktion kan du enkelt se om din vän är upptagen i ett möte innan du försöker ringa. Du slipper störa någon av dina kontakter i onödan.

Twitter är ett alternativ till Jaiku och bygger till stora delar på samma idé. Till Twitter finns ingen mobil applikation man kan använda, men däremot går det bra att både följa sina vänner och uppdatera sin status via mobilen eller via vanliga webben. Man gör det via sms, mobilanpassad sajt, vanliga webben eller via en vanlig chattklient.

Automatiskt social

Även de bilder du tar kan du automatiskt dela med dig av. Då ska du först ladda in ett program som kopplas till någon av de bildtjänster som finns på nätet. Det kan vara Flickr, Blogger eller kanske Youtube då det gäller filmer. Givetvis kan man alltid skicka sina bilder manuellt via till exempel e-post till alla de här tjänsterna. Det kan man göra via mobilens inbyggda mejlklient. Med ett litet tilläggsprogram i din smartphone kan du ofta hoppa över det steget och antingen få alla bilder du tar automatiskt uppladdade via nätet, eller få möjligheten att med bara ett klick se till att bilden laddas upp. På det sättet kan du alltså slippa det manuella steget, men ändå välja vilka bilder du vill dela med dig av och låta de misslyckade bilderna stanna kvar i mobilen.

På så vis kan alltså mobilen användas för att du ska kunna hålla kontakten med ditt sociala nätverk. Men många av tjänsterna, som främst håller till på stora internet anpassat för vanliga datorer, finns även tillgängliga i mobilanpassade versioner.

Till de mer populära sociala tjänsterna på vanliga nätet finns sajterna för dejtning, och bland dem finns till exempel Spraydate tillgänglig även i en mobil variant. För att använda den måste man dock betala en extra fast månadsavgift och dessutom vara kund hos operatören Tre eftersom tjänsten endast finns tillgänglig där. Förutom den mobilanpassade sajten, som man kan surfa runt i, finns även en tjänst för speeddejtning. Och här kan man kanske säga att man utnyttjar mobilens speciella egenskaper i synnerhet. Det handlar nämligen om videosamtal där man blir uppringd och kortfattat får prata och se möjliga dejter.

Webbadress: www.spraydate.se

Mobiladress: Via Tres mobilportal

Typ: Dejtingtjänst

Finns för: Mobil webbplats

Från mobilen: Videodejt, mobilsajt

Till mobilen: Videodejt, mobilsajt

Pris: Månadsavgift, avgift för videodejt

Webbadress: www.facebook.com

Mobiladress: m.facebook.com

Typ: Social nätverkstjänst

Finns för: Webb, mobil webbplats

Från mobilen: Meddela dig, uppdatera status

Till mobilen: Se kontakternas status, läsa meddelanden, se bilder etc.

Pris: Datakostnad

Webbadress: www.plazes.com

Typ: Dela med dig av din position

Finns för: Webb, sms

Från mobilen: Ange din nuvarande position

Till mobilen: Söka aktuell position för dina kontakter

Pris: Sms-kostnad

Webbadress: www.blogger.com

Typ: Bloggtjänst

Finns för: Inbyggd postning i Sony Ericssons mobiler, e-post för andra

Från mobilen: Posta bilder och inlägg

Till mobilen: Läs bloggar

i webbläsaren

Pris: Datakostnad

Webbadress: www.youtube.com

Mobiladress: m.youtube.com

Typ: Filmvisning

Finns för: Mobil webbplats

Från mobilen: Ladda upp film

via e-post

Till mobilen: Se film via

m.youtube.com

Pris: Datakostnad

Webbadress: messenger.msn.se

Typ: Chattprogram

Finns för: Nokias N-series samt som javaprogram från flera mobil­operatörer

Från mobilen: Chatta med kompisarna

Till mobilen: Chatta med

kompisarna

Pris: Månadsavgift eller data-kostnad

Webbadress: www.shozu.com

Mobiladress: m.shozu.com

Typ: Program för att posta innehåll

Finns för: Symbian/java för stort antal mobilmodeller

Från mobilen: Posta till exempel bilder och filmer

Till mobilen: Prenumerera på mediainnehåll

Pris: Datakostnad

Webbadress: www.jaiku.com

Mobiladress: m.jaiku.com

Typ: Mikroblogg

Finns för: Sms, webb, mobil webbplats, program för series 60-mobiler

Från mobilen: Uppdatera din status

Till mobilen: Se kompisarnas status, kommentera postningar

Pris: Sms-/datakostnad

Webbadress: www.twitter.com

Mobiladress: m.twitter.com

Typ: Mikroblogg

Finns för: Sms, webb, mobil webbplats

Från mobilen: Uppdatera din status

Till mobilen: Få kompisarnas status

Pris: Sms-/datakostnad

Webbadress: www.flickr.com

Mobiladress: m.flickr.com

Typ: Fotoalbum

Finns för: Webb, mobil webbplats

Från mobilen: Ladda upp dina bilder, kommentera

Till mobilen: Se uppladdade bilder från kontakter och andra

Pris: Datakostnad, avgift för att lagra fler än 200 bilder

1. Välj tjänsten som lockar

Kolla igenom våra tips om de bästa sociala mobiltjänsterna och välj ut den du vill använda. Det finns allt från generella och mycket populära kompis­tjänster som Facebook till mer specialiserade för

till exempel foton eller dejtning.

2. Registrera dig via en dator

De viktigaste funktionerna finns tillgängliga i mobilen, men för att registrera ett konto måste du oftast använda en vanlig dator. För att registrera ett konto på Facebook går du till deras webbplats www.facebook.com och registrerar dig där. Först därefter kan du logga in från mobiltelefonen.

3. Utnyttja extrafunktionerna

En del tjänster erbjuder förutom webbåtkomst även ett mobilanpassat program. Jaiku är ett exempel. Ladda ner mobilprogrammet via deras webbplats när du väl registrerat ditt konto. Det krävs visserligen att du har en smartphone, men har du det så kan programmet göra det lite lättare att se vad kompisarna gör och själv hålla dig uppdaterad.

4. Logga in från mobilen

När kontot är registrerat kan du logga in från mobilen. Då använder du adressen till tjänstens mobila webbplats. Den hittar du i faktarutan till respektive tjänst här i artikeln. Använd bara samma inloggningsuppgifter när du loggar in så har du de viktigaste funktionerna samlade direkt i din mobiltelefon.

för steg>