Laga mobilen

Telefonens batteritid börjar bli dålig eller den börjar bli långsam – går att laga

Mobilen börjar bli långsam, och batteriet räcker kortare. Det kan vara samma problem och går att åtgärda.

Telefonens batteri är nog det som utsätts för mest slitage i mobilen, och det även om du i övrigt är varsam med mobilen. Faktum är att batteriet även kan få förslitningsskador och åldras snabbare av att du tappat mobilen då det är delvis flytande och känsligt för stötar.

Du märker att batteriet börjar bli dåligt på att det inte räcker lika länge som förr, och kanske ännu tydligare på att de sista tiotals procenten laddning försvinner väldigt fort.

Ett batteribyte är den lagning som kanske lönar sig mest, då det är en relativt enkel och billig procedur samtidigt som det kan ge telefonen helt nytt liv.

Tycker du att telefonen börjar kännas långsam kan det faktiskt också vara batteriets fel. För ett antal år sedan briserade en skandal när det visade att Apple saktade ner telefonens processorer när batteriet blev slitet. Syftet var att kompensera batteriets minskande livslängd och kapacitet och hindra plötsliga avstängningar på grund av lågt batteri genom att dra mindre ström, men man kan nog tänka sig att Apple inte direkt tyckte att det gjorde något om du samtidigt tyckte att telefonen började kännas seg och övervägde en ny. Det fel Apple gjorde var hur som helst att inte berätta att telefonen saktades ner på grund av dåligt batteri. Idag kan du därför på Iphone själv se mobilens batterihälsa för att avgöra om ett batteribyte skulle få telefonen att kännas piggare. Du hittar den uppgiften under Inställningar/batteri/batterihälsa och laddning. Om batterihälsan är under 80 procent rekommenderar vi ett batteribyte.

Det är oklart om andra tillverkare använt sig av samma metod att sakta ner mobilen för att minska batteribelastningen, och förmodligen blir en Android-mobil inte snabbare av att man byter ett gammalt batteri, även om batteritiden såklart blir bättre.

Om telefonen blir långsam på så sätt att allt stannar upp längre stunder och telefonen inte svarar eller att skärmen till och från inte reagerar på tryck ser prognosen mörkare ut. Troligtvis är det telefonens flash-minne som börjar bli utslitet, och det går inte att byta ut, utan det är dags att köpa en ny mobil.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gick igenom mobilreparationer i detalj.