Mer kontroll på strömmen

Tips: Få batteriet att ladda snabbare och räcka längre i din Samsung

Batteriinställningarna i Samsungs Android 12 ger dig mer kontroll.

Publicerad Uppdaterad

Batteriet i mobiltelefonen slits med tiden, och hur du laddar mobilen påverkar dessutom hur fort det slits ut. Samsungs One UI ger dig viss kontroll över det. För att hitta inställningarna för det går du in i inställningarna, väljer Batteri och enhetsvård, klickar på batteri och väljer Fler batteriinställningar.

Här kan du välja om du vill tillåta snabbladdning, supersnabb laddning och snabb trådlös laddning. Snabbladdning sliter mer på batteriet, och mer ju snabbare det laddas. Dessutom kan telefonen bli varmare om du är orolig för brandrisken.

En ny inställning här är en möjlighet att ställa in att batteriet inte ska ladda till mer än 85 procent. Orsaken är att det är den sista biten av laddningen som sliter mest på batteriet, och särskilt om du laddar över natten ligger mobilen och laddar till och från på högsta nivån under längre tid. Att helt enkelt sätta ett tak på laddningen löser det, men det är inte särskilt elegant. 85 procents kapacitet är ungefär vad du har om du använder batteriet för fullt i två år, och här avstår du då från den extra kapaciteten redan från början för att få lite bättre batteritid efter de två första åren.

Andra tillverkare som Asus och Sony har haft bättre lösningar där telefonen går på klockan och ser till att inte ladda fullt förrän någon timme innan du vaknar. På så sätt spar man på batteriet samtidigt som man får full laddning. Men om du bara laddar då och då på natten och är beredd att gå in och ställa in manuellt kan funktionen göra nytta.

De senaste tipsen till Samsungs Galaxy-modeller med One UI 4 hittar du som är PLUS-medlem samlade här.