Blickfång-funktionen förklarad, även kallad Stage Manager

Tips: Gör Ipad mer datorlik med appar i fönster du kan flytta fritt

Blickfång är nya funktionen i Ipad OS 16 och den gör att du kan ha appar i fönster fritt på skärmen.

Publicerad Uppdaterad


Aktivera Blickfång

Det kallas Stage Manager på engelska men här i Sverige heter det Blickfång. Det är en funktion som trots att den är omtalad kan vara svår att hitta. Anledningen är helt enkelt att du måste aktivera den långt ner i inställningarna för att den ska visas. Du hittar aktiveringsreglaget genom att gå till Inställningar, Hemskärm och Multitasking och där titta i botten på listan med inställningar. 

Vi ska säga direkt att Blickfång är ett av flera sätt att använda flera appar parallellt på Ipad och det är inte säkert att du blir förtjust direkt. Det är inte ens säkert att funktionen passar dig, men den är hur som helst värd att prova. 

Tidigare har Ipad erbjudit möjligheten att ha två appar öppna sida vid sida och en tredje flytande över de två fasta rutorna. Med Blickfång tillkommer möjligheten att lägga fönster som överlappar varandra och då kan jag lägga upp till fyra fönster på skärmen åt gången. Lägger jag till fler så minimeras ett av de befintliga. När de här fönstrena ligger där så kan jag även storleksförändra de var för sig.

På det här sättet kan du enkelt spara hela appuppsättningar som du använder ofta ihop. Ta dig till hemskärmen från Blickfång och svep uppåt från botten för att se senast använda appar så märker du snabbt att de du använt ihop sparas i en form av trave. Bland senast använda appar hittar du alltså både enskilda appar och appkombinationer och det gör det lätt att gå tillbaka och fortsätta med något du arbetat med tidigare. 

Med Blickfång aktivt så kan du lägga till appar i din vy genom att dra dem från vänster sida av skärmen där de senast använda apparna syns. Om de inte syns för dig just för tillfället lockar du fram dem genom att i Blickfångsvyn dra fingret från vänster skärmkant. Det går även att dra appar direkt från dockan med ikoner i botten.

Vidare kan du från Kontrollcenter, det verktygsfält du får fram genom att svepa från skärmens övre högra del, snabbt aktivera eller avaktivera Blickfång. Avaktiverar du när du har flera fönster öppna så visas bara två av de apparna i traditionellt Split-view-läge. Det kan ju finnas tillfällen då du föredrar det.

Tycker du att Bilckfång mest är rörigt och krånglar till det så är det även fullt tillåtet att avaktivera det helt på samma ställe som vi aktiverade det i början av detta tips, Inställningar, Hemskärm och Multitasking och där titta i botten på listan med inställningar. 

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Det här tipset publicerades ursprungligen här i november då redaktionen vägledde till nya funktioner i Ipad OS 16.1 som då just hade släppts.