Svar

Operatörernas planer för LTE-advanced

Efter att Tre slagit på LTE-A och carrier aggregation i delar av sina nät frågade vi vad övriga operatörer har för planer.

Publicerad Uppdaterad

I fredags berättade Tre att de slår på Carrier aggregation, som är en del av LTE-advanced (4,5G om du vill vara på det sättet). Tre är först med att gå ut skarpt med det hela, men det gör ju såklart att övriga operatörers planer blir intressanta att ta del av.

Vi frågade helt enkelt de övriga tre operatörerna vad deras planer är, där Tele2 i skrivande stund valt att inte svara, och fick ut följande från dem.

Telia
- Vi kommer absolut rulla ut LTE Advanced med carrier aggregation – men kan i dagsläget inte avslöja tidsplanen för det. Det hälsar Nicholas Rundbom, Director of Communications, Telia Sweden.

Telenor
- Vi har gjort tester som fallit väl ut. Fokus för carrier aggregation är för oss att det ska ge en jämnare och stabilare tillgång till 4G-surf snarare än hög topphastighet. Vi arbetar med en plan för lansering och det kommer att ske när ser att nyttan för kunderna tillräckligt god, vilket är beroende av terminalstödet. Planen sker i balans med annan funktionalitet som vi ska ta ut. Det svarar Patrik Nilsson, Nätexpert på Telenor.

Tele2 har tidigare (2012 ska det dock sägas) berättat att de testat carrier aggregation tillsammans med Telenor, vilket rimligen borde göra att de lämnar ungefär samma svar som Telenor.

Kort och gott kan vi sluta oss till att det är Tre som har en fast lanseringsplan för den nya 4G-tekniken i Sverige, åtminstone utåt sett, medan övriga operatörer håller kvar vid en äldre teknik ett tag till. Ska vi våga oss på en gissning kommer det nog att utannonseras en hel del på det här området för Sverige under 2016 från de övriga operatörerna.