Nu när Ihealth lanseras i Sverige och vi tittat närmare på två olika blodtrycksmätare (BP5 och BP7), deras billigaste våg, stegräknaren (Edge), pulsoximetern och blodsockermätaren passar det såklart in att ta en närmare titt på appen som driver nästan allt också. Vi säger nästan, eftersom blodsockermätarens data huserar i en egen app som på inget sätt överlappar med Myvitals, dumt nog.
Appen ser ut och fungerar på nästan exakt samma sätt till både Iphone och Android, den enda praktiska skillnaden är att du till Iphone kan koppla den till Apples hälsoapp och exportera alla data dit automatiskt. Någon sådan funktion saknas till Android och Google Fit.
Just delningen av data till allsköns olika tjänster är något som gjort Withings plattform till en så pass populär variant under många år nu. Om en app, pryl eller tjänst haft någon anledning till att kunna hämta hälsodata från en extern källa har det under de senaste fem åren åtminstone rört sig om Withings, vilket är en enorm styrka för deras plattform.
Exakt och precis det här är ju vad vi givetvis väntar oss av Ihealth nu när de, efter mer eller mindre lika lång livstid som Withings, faktiskt lanserar i Sverige. Vad vi möts av är en småluddig koppling till Evernote, synk av enstaka data till Runkeeper samt synk av steg och vikt till Myfitnesspal. Sen tar det tvärstopp, så länge du inte kör en Iphone då du även har Apples Hälsotjänst till förfogande, men det är i en jämförelse fånigt lite. Du kan förvisso maila data också, men det får ses som en så pass standardiserad funktion att det inte ens ska behöva nämnas.
Annons
Samma låsning hittar vi även i appen. Att blodsockerdata inte går att få in i huvudappen Myvitals är lite korkat. Att samtliga tabeller, grafer och data är fullständigt isolerade öar utan kommunikation med varandra trots att de sitter under samma avdelning i appen är inget annat än katastrof. Appen lägger stort fokus på att visa vad du kan mäta, och därmed göra reklam för alla hårdvarudelar i sitt sortiment. Men att kunna samköra exempelvis kurvan för blodtryck med den för vikt under en speciell dietperiod till exempel går inte för sig alls. Att tänka sig kurerande av data i stil med vad Jawbone gör finns därmed inte ens på kartan.
Det gör tyvärr Myvitals, och Ihealth-erbjudandet i stort, till en ganska trist historia som till stor del är nedlåst till sig självt och inte ens där görs det på ett smart sätt.