Smidig musiktjänst

Apptest: Deezer

Med mp3-synk, spellistor och omfattande musiktips ska Deezer konkurrera.

Publicerad Uppdaterad

Utgångspunkten för Deezer är så klart att du ska kunna lyssna på all musik i mobilen, men som komplett musiktjänst finns den utöver i mobilen även i webbläsaren och för surfplattor.

Gränssnittet i Deezer-appen för mobiler är enkelt och det är inga problem att komma igång. Det vi möter först är funktionen som kallas Flow, en slags radiostation där du får lyssna på musik som tjänsten tror att du gillar. Musiken väljs då ut baserat på vad du lyssnat på tidigare och vad du lagt till i ditt musikbibliotek. Det här är alltså ett bra sätt att komma igång, utan att lägga en massa tid på att först bygga upp ett musikbibliotek att spela från. Låten du lyssnar på kan du välja att till exempel lägga till som älsklingslåt eller utforska artisten mer genom att gå till artistsidan. På de flesta artistsidor finns en knapp för att skapa en radiokanal baserat på den artistens låtar. Utöver artistradio finns även bredare kanaler utifrån genrer som Dance, Alternative och Rock.

Deezer säger sig ha 35 miljoner låtar och när jag söker hittar jag det mesta, även svensk musik jag söker efter så det finns ingen anledning att misstro utbudet. Däremot hittar jag så klart inte allt jag söker och där kommer mp3-funktionen in i handlingen. Deezer har inget program för datorer, men alla funktioner är tillgängliga i webbläsaren, även den som gör att du kan ladda upp eventuella mp3-filer du har så att du kan spela upp de låtarna i mobilappen. 

De mest grundläggande funktionerna i appen är gratis att använda, men för att till exempel spela musik i högre kvalitet och för att använda offlineläget behöver du ett premiumabonnemang som kostar 99 kronor i månaden.

Tycker du att funktionerna och upplägget för Deezer känns igen? Ja, det är ju svårt att skriva om Deezer utan att nämna Spotify. Mycket av upplägget är likt, men om man ska peka ut skillnader så märker jag att Deezer ibland dröjer innan den börjar spela upp den låt jag nyss valt. Dessutom märker jag att musik i tjänsten iband kategoriserats fel så att vissa artisters sidor listar album som de inte haft något med att göra. En annan skillnad är ju att Spotify tack vare sin betydligt större svenska användarskara har större möjligheter att tipsa dig om musik baserat på vad dina vänner lyssnar på. I min vänlista på Deezer lyckas jag bara skrapa ihop till en person, så möjligheten att dela spellistor blir ju begränsad, även om man till Deezers försvar ska säga att man kan konvertera spellistor från Spotify så att de kan importeras även till Deezer.

Överlag tycker jag att Deezer är en väldigt välfungerande tjänst. Gränssnittet är snabbt och enkelt, det går snabbt att komma igång och utöver de spellistor, radiokanaler och automatiserade förslag jag redan nämnt finns även appar som man kan välja till i tjänsten för att då tillföra ytterligare funktion. I tjänsten hittar jag dock ingenting som egentligen bör motivera någon att byta från ett befintligt abonnemang hos Spotify och det blir ju i alla fall på den svenska marknaden ett svårt hinder att övervinna för Deezer.