https://www.mobil.se/appar/apptest-tripp-trapp-tr-d
560502
Appar
Barnfavorit

Apptest: Tripp Trapp Träd

Den här appen hade kunnat vara bara en ompackning av teveprogram till surfplattor men den gör lyckligtvis betydligt mer än så för att bli en barnfavorit.

Tripp Trapp Träd är en del av en större satsning för förskolebarn och förskolepedagoger från Utbildningsradion. Grunden är barnprogrammet Tripp Trapp Träd för barn i yngre förskoleåldern, och som sådant är det förstås en rätt snäll historia. Barn som är vana vid Disney Channel lär nog snabbt börja pilla med något annat, men för barn som du vill ge, eller som behöver, en lite mer vilsam bildskärmsupplevelse kan det rekommenderas.

När Utbildningsradion nu gör en app av programmet hade de kunnat komma undan med att bara göra en UR Play med tillsnofsad bakgrund för de utvalda programmen. I stället har de tagit hjälp av Ustwo som bland annat ligger bakom det hypnotiska spelet Monument Valley.


Resultatet är också riktigt ambitiöst och lyckat.

Huvudmenyn, om man vill kalla det så, är ett träd i stadsmiljö, och därifrån kan du klicka dig vidare till olika delar av trädet. På ett ställe finns teveprogrammen, på ett annat alla sånger från programmet, på ett tredje hittar vi ett kalejdoskop som utnyttjar surfplattans kamera, på ett fjärde kan du ta en bild och sedan spela in ljud som aktiveras när du trycker på olika ställen på skärmen, på ett femte …

De flesta barnappar brukar nöja sig med hälften så mycket funktioner som de slänger på en prislapp på, men den här välmatade appen är som sagt gratis.


Till saken hör också att själva bakgrundsmiljön är interaktiv. I stort sett allt på skärmen går att trycka på eller dra i, så att du kan få ringklockor att ringa, stenar att plaska i pölar eller solen att gå ner så att det blir natt, eller för den delen vädret att växla mellan sol och regn. Olika delar av trädet ser förstås olika ut och olika saker händer när du klickar dig runt beroende på väder och tid på dagen.

Appen innehåller inga egentliga spelmoment, det handlar huvudsakligen om att interagera med innehållet. Det kan vara värt att notera att den finns till både Android och Ios, men i bägge fallen fungerar den bara till surfplattor, inte mobiler. Det större formatet behövs nog också för att göra appen rättvisa.


Är du allergisk mot hur barnprogrammen på teve tedde sig på 80-talet lär du nog inte uppskatta programinslagen i Tripp Trapp Träd, men appen fungerar som pedagogisk barnunderhållning även om du aldrig tittar på programmen.

Olika barn har olika behov, men mina inte särskilt skärmvana barn ber varje dag om att få en stund med appen och är beredd att bjuda på insatser som städning och påklädning för att få det. Högsta betyg från dem.

Relaterade artiklar

 • Tripptrappträd

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  1.0
  Version (Ios):
  1.0
  Utvecklare:
  Sveriges Utbildningsradio AB
  Pris (Android):
  Gratis
  Pris (Ios):
  Gratis
  Betyg
  8/10