Hjälp för vindberoende fritidssysselsättningar

Apptips: Windy – Väderapp för entusiasten

Windy är en väldigt teknisk väderapp med fokus på vindförhållanden.

Publicerad Uppdaterad

Windy, eller windy.app som den heter på Android, vänder sig till dig som är seriöst intresserad av en fritidssysselsättning eller idrott som är väder- och vindberoende, såsom segling, skidåkning, eller att flyga drönare. Det märks inte minst på prislappen, 56 kronor i månaden är dyrt och man ska ha höga krav för att vara beredd att betala det för en väderapp. Är du osäker på om du tillhör målgruppen kan du prova på i 7 dagar gratis.

I appen kan du välja ditt intresse och en favoritplats, och väderprognoserna anpassar sig efter det. Du kan också göra en väderwidget för det du vill se samt få notifieringar på mobilen när väderförhållandena är optimala för din sysselsättning.

De väderprognoser som presenteras är sedan oerhört tekniska. Hur tekniska? Tja, du kan välja mellan prognosmodellerna GFS27, WRF8, ECMWF med flera, eller varför inte jämföra dem och se hur resultaten skiljer sig? Appen förklarar de olika prognosmodellerna, men för oss som inte är yrkesverksamma meterologer, eller kanske sjömän, är det mer information än vad man vet hur man ska hantera. Och det är väl okej.

Som namnet antyder är det visst fokus på vindstyrkor och vindriktning, och de kan du få visuellt presenterade på kartan just nu och framöver, på mer eller mindre valfritt sätt, med pilar, färgkoder eller traditionella meteorologiska symboler. Det hela är alltså inte bara ett faktatungt sifferrabblande. Beroende på sport får du så klart också våghöjd, temperatur och snödjup.

Du måste vara rätt seriöst intresserad av väder, eller vädrets betydelse för ditt fritidsintresse, för att vara beredd att ta till dig och tolka den information som bjuds. Är du det är appen förmodligen också värd sina 56 kronor i månaden. Men för vanliga söndagsseglare är den overkill.