Apptest

Facebooks bantade Messenger testad

I Messenger Lite har Facebook rensat bort allt som kan betecknas som onödigt.

Publicerad Uppdaterad

Facebooks egen meddelandeapp Messenger har växt med fler funktioner och bytt skepnad den senaste tiden från att vara just en meddelandeapp till mer av en generell kommunikationsapp med videosamtal, dekaler och flera element som gör det nästan till ett eget socialt nätverk. 

Avskalad version

Lite som ett alternativ finns nu en avskalad version tillgänglig för svenska Android-användare. Appen finns ännu inte för Ios. Messenger Lite tar återigen tillbaka meddelandetjänsten till sitt ursprung. Den kopplar dig samman med alla användare som använder Facebook och Messenger, men den låter dig också slippa alla extrafunktioner som integrerade spel, tillägg i form av extra appar, integrerad sms-funktion och mycket annat. Dessutom och kanske just på grund av de bortbantade tjänsterna ska Messenger Lite vara mindre krävande och fungerar därmed även på äldre Androidtelefoner. Det ska gå fint att använda på telefoner som kör Android Gingerbread, version 2.3 som släpptes 2010, men givetvis även på senare, mer kraftfulla telefoner.

Funkar bra

När vi testar appen fungerar det bra. Det du kan göra förutom att använda vanlig text är emojis, dekaler samt att skicka bilder antingen från kamerarullen eller genom att ta en ny bild, samt att du kan prata in ett meddelande som sänds till mottagaren som ljudfil. Borta är alltså allt annat, som röstsamtal, videosamtal och möjligheten att markera meddelanden med glada gubbar och tumme upp. Det här innebär i praktiken att du fortfarande kan chatta med folk som har vanliga Messenger, men deras markeringar på dina meddelanden till exempel kommer aldrig synas för dig.

Vinnarapp

När vi nyligen gjorde ett stort jämförande test av meddelandeappar var det Facebook Messenger som gick segrande ur testet, mycket tack vare de väl utvecklade funktionerna för så väl gruppchatt som röstsamtal och videosamtal. Föredrar du en enklare version är därför Messenger Lite ett bra alternativ, särskilt som Facebook Messenger har så många användare och chansen därför är stor att du kan hitta dina vänner här. Har du dessutom en äldre telefon som har problem att köra nyare mer krävande appar är valet enkelt.