Apptips

Ingmar – Hjälper dig med skafferitömningen

Ingmar är en app för recept och inköpslistor som dessutom hjälper dig att tänka ut vad du kan laga med det du har och som behöver gå åt.

Publicerad Uppdaterad

Ingmar är en receptsamling, och som sådan är den omfattande, riktigt bra och tydlig. Det är uppenbart att recepten kommer från ett större antal källor. Jag gillar särskilt att jag kan justera hur mycket som behövs av ingredienserna genom att ändra antalet portioner. Men det här är egentligen inget speciellt. Det som utmärker Ingmar är ambitionen att minska på matsvinnet genom att hjälpa dig att använda upp råvaror som riskerar att bli för gamla.

Till att börja med vill appen att du skapar en inloggning, som bland annat kan användas för att synka inköpslistor och dela recept. Sedan får du ange om du är vegetarian och vilka ingredienser du i princip alltid har hemma i skafferiet, kylskåpet, frysen och kryddhyllan. Därefter poppar recepten upp i appen.

Sedan kan du lägga till vad du faktiskt vill ska gå åt, till exempel om du har någon mejeriprodukt som närmar sig bäst före eller någon grönsak som riskerar att bli gammal. De recept som dyker upp är baserade på de ingredienser du angivit att du har hemma och de du sagt att du vill använda.

En bra sak är att recept där du har de flesta av ingredienserna visas, inte bara de där du har alla. Du kan ju mycket väl ha de saknade ingredienserna hemma också, eller så känner du att det är lätt att springa ut och handla just dem. I så fall kan du enkelt lägga till dem till appens inköpslista.

Förutom att bidra till att man slänger mindre mat tycker jag att appen är inspirerande, och jag provar att välja olika ingredienser bara för att se vad mer jag kan göra med dem än det jag brukar. Ingmar är en riktigt lyckad app.