Nygammal karttjänst

Nokia Maps en klen utmanare i Iphone

Nokia har släppt sitt kartprogram Nokia Maps till Iphone, men kan det utmana?

Publicerad Uppdaterad

Kartorna och gps-navigering var Nokias främsta styrka tills Google lanserade gratis navigering och Nokia fick ta bort prislappen även på sin navigeringstjänst. Fortfarande har Nokia en fördel genom att man äger kartföretaget Navteq och nu kan faktiskt vi Iphoneanvändare dra nytta av det.

Nokia Maps har nyss kommit i form av en webbapplikation för Iphone. Adressen man ska knappa in i Safari i Iphone är m.maps.nokia.com och ett tryck på mittenknappen under sidan gör att du kan lägga till på hemskärmen och få en snygg ikon också för att snabbt hitta dit.

Funktionerna som erbjuds är färdvägar och att du kan söka efter saker i närheten. Den gröna punkten visar din position och den får sidan genom att Safari kan rapportera den. Det får du bekräfta varje gång du startar sidan. När du hittat till exempel ett hotell, en restaurang eller något annat du sökt efter går det bra att dela med sig av det via till exempel e-post, Facebook och Twitter.

Baserat på de saker du söker fram och din egen position kan du även få vägbeskrivningar, men eftersom appen är en webbsida bara är rutten det enda du kan se. Det går alltså inte att se sväng för sväng eller att få instruktioner, något som kraftigt begränsar nyttan av tjänsten.

Google Maps som ju är integrerat i Iphone från start gör ett betydligt bättre jobb på snart sagt alla punkter. Google har ju för övrigt en webbapp som även den är betydligt bättre än Nokias försök.

Kör Nokia Maps i din webbläsare