1
1
https://www.mobil.se/apple-homepod
573294
Nyheter
falskt
Andra generationen

Apple släpper ny, stor Homepod – smart högtalare med bättre ljud

● BILDSPEL
Apple har just lanserat en ny Homepod i andra generationen. Homepod Mini gjorde entré i Sverige nyligen och nu får den alltså sällskap av en större modell med betydligt bättre ljudresurser. Högtalaren introducerar även flera nya, smarta funktioner som att skicka vidare brandlarm hemma till användarens Iphone.

Nya Homepod, andra generationen, kostar 3995 kronor och finns att beställa redan nu, med leverans från fredagen den 3 februari. Högtalaren kommer i svart eller vitt och styrs enklast med en Iphone. Användare kan toucha teleofnen mot högtalarens topp för att föra över musik, telefonsamtal eller poddar från telefonen till högtalaren. Homepod fungerar även som hubb för det smarta hemmet och har stöd för Matter som är den nya smarta hemmet-standarden. 

Apples första Homepod släpptes redan 2018 efter att ha visats upp på WWDC 2017. Sedan dess har den ursprungliga modellen gått ur produktion och Apple har fokuserat på Homepod Mini som nyligen släpptes i Sverige. Nu gör dock den större högtalaren comeback i form av Homepod andra generationen med smartare funktioner och bättre ljud. Nya Homepod kan precis som Homepod mini stereokopplas om två likadana står i samma rum och de fungerar allihopa som hubbar för det smarta hemmet. Nytt i denna nya Homepod är sensor för temperatur och luftfuktighet, men denna sensor har funnits sedan tidigare även i Homepod Mini och aktiveras nu även i den.

Homepod är klädd i ett nät och har en bakbelyst yta på toppen med touch så att du kan styra uppspelningen. Homepod har stöd för rumsligt ljud och känner av hur den placeras i rummet. Apple utlovar djup, fyllig bas och utmärkt ljudkvalutet med ljud som anpassas i realtid om högtalaren till exempel står nära en vägg eller står mitt i rummet. Homepod fungerar bäst med Apple Music men när vi testade Homepod Mini nyligen missuppfattade Siri ofta de låttitlar vi uppmanade högtalaren att spela. Du kan välja att spela valfritt ljud du spelar från Iphone även på högtalaren, men Siri kan inte styra till exempel Spotify direkt via högtalaren. 

För smarta hemmet

Homepod kan styra det smarta hemmet och fungerar som hubb med Matter-stöd. Med hjälp av funktionen för ljudigenkänning kan högtalaren känna igen rök- och kolmonoxidlarm i hemmet där den står och vidarebefodra dessa till din Iphone när du inte är hemma. Just den här funktionen för ljudigenkänning kommer i form av en mjukvaruuppdatering senare i vår och är inte tillgänglig vid försäljningsstart. Den nya sensorn för temperatur och luftfuktighet kan låta dig styra till exempel en fläkt eller persiennerna baserat på data högtalaren samlar in om inomhusmiljön och finns alltså även i Homepod Mini.