https://www.mobil.se/business/sprint-vill-k-pa-t-mobile-i-j-tteaff-r
556549
Betalar 31 miljarder dollar

Sprint vill köpa T-Mobile i jätteaffär

Sprint vill köpa T-Mobile.
Operatörerna Sprint och T-Mobile kan komma att slås samman genom en jätteaffär.

Sprint är på god väg att köpa den konkurrerande amerikanska mobiloperatören T-Mobile för en summa på 31,3 miljarder dollar, motsvarande ungefär 40 dollar per aktie. Det har ryktats om affären i flera månader, men nu har parterna kommit överrens om huvuddragen i affären, uppger Wall Street Journal och Bloomberg.

För tre år sedan var T-Mobile på väg bli uppköpta av AT&T, men då satte amerikanska myndigheter stopp eftersom man ville se till att det även fortsättningsvis ska finnas fyra nationellt stora mobiloperatörer i USA. Summan som AT&T var beredda att betala för T-Mobile låg då på 39 miljarder dollar.

Nu försöker Sprint övertyga myndigheterna om att ett uppköp av T-Mobile är nödvändigt för att kunna klara konkurrensen mot de större operatörerna AT&T och Verizon, uppger en analytiker till Bloomberg.

Skulle affären inte gå igenom så kommer Sprint ändå att få betala en straffsumma till T-Mobile. Parterna är på väg att enas om summan, där utgångsläget har varit att ägarna av Sprint vill få ner summan till en miljard dollar, medan Deutsche Telekom har försökt få upp summan till tre miljarder dollar. Deutsche Telekom är den största ägaren av T-Mobile idag och har 67 procent av aktierna. Efter affären kommer man fortfarande vara delägare i Sprint, men då endast inneha en aktieandel på 15 procent. Så väl Deutsche Telekoms, T-Mobiles som Sprints börskurser steg på börserna i Frankfurt respektive New York efter att nyheten kom ut.

Relaterade artiklar