https://www.mobil.se/events/nokia-satsar-fullt-p-windows-phone
389770
Just nu: Tvärvändning

Nokia satsar fullt på Windows Phone

Nokia byter strategi helt och låter Microsofts nya Windows Phone 7 bli huvudplattform för företagets kommande mobiler. Det uppger Nokia idag. Samtidigt gör man en rad förändringar i ledningen.

"Omfattande förändringar är nödvändiga", säger vd Stephen Elop i ett uttalande idag på morgonen för att den nya strategin ska presenteras innan Helsingforsbörsen öppnar.

- Idag accelererar vi förändringsarbetet och arbetar i en för oss ny riktning för att återta vår ledande ställning på marknaden för smarta mobiler, säger han i pressmeddelandet.

Förändringsarbetets nya inriktning innebär att Nokia bildar en strategisk allians med Microsoft och gör deras Windows Phone 7 till operativsystem i sina mest avancerade smartphones. Till partnerskapet tar Nokia med sig tillgångar som Ovi Maps och sin kunskap om produktportfölj, global räckvidd och anpassning av hrd- och mjukvara. Utöver Windows Phone kommer Nokia använda Symbian i enklare telefoner, men då främst för utnyttja de investeringar man redan gjort i den plattformen. Meego-plattformen som tidigare utmålats som Nokias framtidshopp beskrivs nu som en framtidsprodukt och Nokia planerar fortfarande att leverera en telefon med det systemet i år, men produktlanseringar i större skala med Meego ser nu ut att ligga längre fram i tiden. Windows Phone är Nokias huvudplattfrom.

Nokias vd Stephen Elop föregick presentationen idag med ett internt tal för de anställda, ett tal där han dömde ut företagets satsningar, bland annat operativsystemet Symbian och det faktum att Nokia tappat stora marknadsandelar till Iphone och Android samt ännu inte fått ut någon telefon med operativsystemet Meego. Stephen Elop håller en presentation i London idag för journalister och analytiker och Mobil är på plats för att lämna  rapporter.

I Nokias ledning görs en del förändringar, men de flesta namnen känner vi igen och det är de som har varit med sedan tidigare, bland andra mobilchefen Mary McDowell, Niklas Savander och självklart vd Stephen Elop. Alberto Torres däremot lämnar ledningsgruppen. Från och med den första april kommer Nokia att dela upp sin verksamhet i två skilda affärsområden. Det ena heter Smart Devices, leds av Jo Harlow och leder utvecklingen av Symbian-mobiler, enheter med Meego som operativsystem samt ansvarar för att ta fram en ny produktportfölj med mobiler baserade på Microsofts Windows Phone. Det andra affärsområdet kallas Mobile Phones och sköter utvecklingen av enklare mobiler.

Bolagen Navteq och Nokia Siemens Networks påverkas inte av förändringarna utan drivs som tidigare. Nokias nuvarande vd Stephen Elop rekryterades i september från just Microsoft och när Nokia förhandlade om att få Microsoft Exchange, Messenger och andra tjänster till Symbianplattformen var det Stephen Elop som satt på Microsofts sida av förhandlingsbordet. Nu är det hans förra chef, Microsoftchefen Steve Ballmer han gör upp med, men nu för Nokias räkning. Stephen Elop kommer senare idag att tala om den nya strategin på ett möte i London. Mobil rapporterar därifrån.