TCL Nxtpaper Phone

MWC: Det här är konceptmobilen med pappersskärm

En telefon med matt skärm, liknande känslan av papper och kallad Nxtpaper Phone visar TCL på MWC-mässan.

Publicerad Uppdaterad

TCL har sedan tidigare surfplattor med den här typen av skärm och har nu tagit konceptet till även en telefon. När jag får telefonen i min hand får jag först känslan att det är en tryckt skärmbild, som en dekal av matt papper, men ett tryck på den bevisar snabbt att det handlar om en fullt fungerande telefon. När smartphonemarknaden ser ut som den gör idag, med relativt stor likriktning och många telefoner som ser ut och fungerar likadant, är det här uppfriskande.

Den matta skärmen innebär att vi slipper reflexer från lampor och att titta på skärmen är betydligt mer vilsamt än att titta på en vanlig skärm. Den matta ytan blir inte mindre påtaglig när skärmen är släckt och även om matt skärm inte behöver vara en fördel i alla sammanhang så kan det finnas användningsområden. Utöver att den inte reflekterar infallande ljus som därmed inte stör så är den dessutom kliniskt fri från fingeravtryck.

Även baksidan av telefonen är matt med en finnish som liknar fint sandpapper. Detta sammantaget gör att telefonen ger ett väldigt organisk intryck. Att röra vid skärmen känns också mer som att ta på ett papper, vilket gör att svepningar får ett visst motstånd istället för det mer friktionsfria svepandet glas ger.

TCL Nxtpaper Phone är än så länge bara ett koncept och det finns i dagsläget inga planer från TCL:s sida att massproducera och sälja denna telefon.