IFA 2018

ZTE lanserar nya flaggskeppet Axon 9 Pro - fokus på skärmen

Kinesiska ZTE har haft stora problem i och med den amerikanska handelsblockaden. Nu är man igång och lanserar nyheter igen.

Publicerad Uppdaterad

Nu är ZTE igång igen och Jeff Yee som är produktmarknadschef börjar med att tacka för det stöd från partners och andra som man fått under den tid då man inte kunnat bedriva någon verksamhet. Nu försäkrar han att all utveckling och tillverkning är igång igen. På mässan visar ZTE nya flaggskeppstelefonen ZTE Axon 9 Pro. Telefonen, berättar Jeff, ska vara smartare och den ska dra uppmärksamhet till sig även när det gäller skärm och kamera och inte främst för ljudkvalitet som han säger var Axon-seriens fokus tidigare. 

När det gäller skärmen och vad den kan visa säger sig ZTE tittat mer på teveapparater än på andra mobiler. Resultatet är ett MEMC-chipp, en särskild displayprocessor som skalar upp video till 60 bilder per sekund och ska addera bildrutor så att video med rörelser ska bli skarpare och upplevas bättre. 

Skärmen i sig är en AMOLED-skärm på 6,21 tum med stöd för HDR 10 och en rgb-sensor ska se till att färgtemperaturen anpassas till omgivningens ljus. När jag granskar skärmen så ger den bra bild, men det är givetvis först när man testat den i praktiken och inte bara med de demofilmer ZTE visar som man kan dra några verkliga slutsatser. Skärmen är som sagt dryga sex tum, men telefonen i sig känns bra i handen. Kanterna är mjukt avrundade och baksidan där vi hittar dubbla kameror är glansig.

Kamera med AI

Kameran för selfies är på 20 megapixel och det är den som även används om du ska låsa upp telefonen med hjälp av ansiktsigenkänning. De bakre kamerorna är två till antalet, den ena med autofokus och 12 megapixel, den andra med fast fokus och 20 megapixel. ZTE levererar telefonen med Android Oreo 8.1, Qualcomms senaste Snapdragon-chipp 845 samt 6 gb arbetsminne och 128 gb lagring. Bland övriga tekniska specifikationer är det värt att nämna att telefonen är vattentålig enligt IP68 och den har även stöd för trådlös laddning. Batteriet är på generösa 4000 mAh.

Priset för telefonen blir 649 euro, men för Mobil berättar Nicklas Sivander att det ännu inte är bestämt om telefonen kommer till Sverige.