Krönika

En galen helomvändning

Operatören Tre som tidigare förespråkade mobilt bredband som alternativ till det fasta vill plötsligt förbjuda IP-telefoni.

Publicerad Uppdaterad

Programmet Viber dök upp på topplistan över mest nedladdade appar i Apples App Store för Iphone för ett par veckor sedan och jag laddade ner det. Det var extremt enkelt att komma igång och under veckorna som följde kunde jag tydligt följa i kontaktlistan hur fler och fler av mina kontakter installerade programmet.

Det fina är ju att man inte behöver skapa en kontaktlista. Appen hittar själv vilka av personerna i telefonens adressbok som har Viber installerat och som du därför kan ringa snabbt, enkelt och framförallt gratis.

Viber är kanske det främsta men långt ifrån det enda alternativet. Till exempel erbjuder Tango videosamtal via 3G-nätet mellan Iphone och Androidtelefoner och är just därför ett program som jag ofta tipsar läsare om.

Jag går tillbaka bland mina gamla mejl och hittar ett från den 24 januari 2006. Det är alldeles uppenbarligen från en annan tid. Operatören Tre, som idag jämför Skypesamtal via mobilnätet med tjuvkoppling, gick då ut i ett gemensamt pressmeddelande tillsammans med

Skype och förkunnade stolt att det inte skulle vara dyrt att vara mobil och att samarbetet skulle vara ett exempel på det.

I ett senare skede utvecklades samarbetet och resulterade i Tre Skypephone, en telefon som enligt Tre, på den tiden i alla fall, var en telefon som förenade internet med telefonen.

Idag har man uppenbarligen helt tänkt om och samtliga operatörer understryker att det här med ip-telefoni och att utnyttja sitt mobila bredbandsabonnemang till samtal är helt förkastligt.