Mindre format och mer batteritid

Krönika: Kompakt format spelar på Samsungs styrkor

När Samsung väljer att göra S22 och S22 Plus mindre spelar de på sina styrkor.

Publicerad Uppdaterad

När det gäller att göra attraktiva toppmodeller har Samsung fått allt hårdare konkurrens, även på de områden som traditionellt varit Samsungs styrkor, kamerorna och skärmen. Det beror i och för sig delvis på att konkurrenterna använder Samsungs skärmar och kamerasensorer så det är något av win-win för Samsung som företag, men nu fokuserar vi på mobilerna.

Ett område har Samsung hela tiden varit bättre på, och det är formatet. Om det är någonting som präglat Xiaomis toppmodeller så är det att de är rätt stora och tunga. Frågar man Xiaomi själva så säger de att konsumenterna prioriterar stor skärm och lång batteritid, men det går inte att komma ifrån att det är lättare att bygga en mobil som är stor och tung än liten och smidig.

Det är omdiskuterat hur viktigt det är med smidiga mobiler. Apples Iphone Mini-serie är till exempel den variant av Iphone som säljer sämst, och det sägs att det egentligen bara är i Norden och Tyskland som man efterfrågar mindre mobiler. Men att inte ens Xiaomi tycker att mindre mobiler kan ignoreras visas ju av att man faktiskt gjort Xiaomi 12 i mindre format än föregångaren.

Givet att man lyckas kombinera smidigt format med en hyfsat stor skärm, som både Samsung och Xiaomi lyckats med, är svårigheten att göra det med bibehållen batteritid. Men det här är också en av Samsungs styrkor. De har ofta mindre batterier än konkurrenterna utan att det märks i våra batteritester, tvärtom brukar Samsung ligga i toppklass där, förmodligen mycket tack vare strömsnåla skärmar.

I S22 och S22 Plus har Samsung krympt batterierna ytterligare för att få ner formatet, men man betonar att man ändå satsat hårt på just batteritid, bägge modellerna ska ha bättre batteritid i Samsungs egna tester än föregångarna i S21-serien.

Samsung kan räkna upp exempel på hur man gjort för att optimera batteritiden, bland annat genom dynamisk kontroll av wifi-uppkopplingen. Hur det fungerar i praktiken, om det är något man märker av och kanske stör sig på som användare eller om det bara sker i bakgrunden och ger dig den extra kräm du behöver, får vi se när vi testat mobilerna. 

Om Samsung har lyckats visar de att de kan bygga kompakta, hyfsat lätta mobiler med stor skärm och utmärkt batteritid. Och det kan ingen annan mobiltillverkare idag.