Krönika

LG vann gårdagen

LG 360 Cam LGR105

De koreanska jättarna drabbade samman igår och det fanns en tydlig vinnare bland dem.

Publicerad Uppdaterad

Nu när vi fått en nattsömn i oss efter LG:s och Samsungs lanseringar igår är det några saker som känns väldigt tydligt. Telefonerna i sig är ganska ointressanta, samtidigt som de båda försöker plocka så många nördpoäng som möjligt och istället för lurar är det grejerna bredvid som är det intressanta.

Båda tillverkarna plockade poäng med funktioner som mobilnördar brukar ropa efter under sådana här evenemang. LG försöker övertyga oss om att det är revolutionerande med ett utbytbart batteri, medan Samsung hänvisar till sin styrka med innovation (eller något sånt) som gjort att såväl vattentålighet som minneskortplats kommit tillbaka i telefonen efter ett års frånvaro. Men efter det var det mer eller mindre slut på telefonskrytet.

Samsung gjorde så klart stor grej av sin Virtual Reality-satsning, men gratis Gear VR för alla som förbokar telefonen, Facebooks Mark Zuckerberg som pratade långt och länge om egentligen ingenting konkret (men väldigt mycket om VR) och så vidare. Här var det viktigt att understryka VR-satsningen långt mycket mer än hur många megapixlar eller processorkärnor som den senaste telefonen hade.

LG gjorde samma sak, men de hade en sådan enorm prylglädje att de knappt hann nämna allt. Visst, 360-kameror och VR-brillor fanns med där också. Men det gjorde även en robotboll som ska skrämma skiten ur dina husdjur och filma det samtidigt, en drönarfjärr, kamera- och hifi-modul till G5:an, en hubb för hemmastyrning, någon livestreamande actionkamera och så vidare. Allt nämndes väldigt snabbt och i en sådan överväldigande mängd att vi nästan glömde bort att de släppt en telefon också.

Nu på morgonen har Sony gjort nästan samma sak, med stort fokus på tillbehör, så att lurarna blivit mer sekundära i år är väldigt uppenbart. Nu när prestandan i telefonerna nått en platå är det hos tillbehören som nytänkandet och innovationen kommer.

Så, sett till att det är nytänkandet kring tillbehören som ser ut att vara den stora drivande faktorn i år vann LG enkelt giganternas duell under gårdagen (och även mot Sony om vi räknar in morgonens lansering). Hur lurar, tillbehör och liknande kommer att se ut, fungera, kosta och mottas i praktiken är något vi tänker avgöra först när vi har färdiga exemplar i våra händer.