Krönika

Med bilen i mobilen

Det är dags att uppmärksamma ett för oss ganska bortglömt område nära mobilerna.

Publicerad Uppdaterad

Har du hämtat dig från galenskapen som stavas Mobile World Congress och alla nyheter därifrån? Bra, för nu gasar vi vidare… bokstavligt talat. För er som följer oss på Facebook eller Instagram har det säkert flimrat förbi en bild på en och en annan bil nu under året. Även om vi skrivit om bilar och dess uppkoppling ett par vändor tidigare har det mest handlat om enstaka nyheter här och där. Nu ändrar vi på det, samtidigt som anledningen till alla bilbilder blir lite klarare.

Från och med den här veckan och månaden ut kommer vi att fokusera på just bilen och främst då mobilens roll i den moderna bilen. Den här veckan har du redan kunnat läsa om Apple Carplay och Android Auto, vilket ger oss en bra ingång mot det som biltillverkarna själva erbjuder.

För det var länge sedan som mobilens roll i bilen enbart bestod av en bluetooth-koppling för samtal. Att just prata i telefonen och kunna hålla ögonen på vägen är givetvis en av huvudfunktionerna även idag. Men samtidigt är både Apple och Google på frammarsch med sina egna system (och i förlängningen kanske även sina egna bilar) och biltillverkarna själva sitter definitivt inte och latar sig för att erbjuda motsvarande system.

Vi kommer under mars att gå igenom hur det ser ut och fungerar i sex olika bilmodeller och det visar sig att både infallsvinklar och lösningar skiljer sig en hel del mellan dem.

Samtidigt handlar det inte bara om vad som händer inuti bilen. I många fall kan du även få olika nivåer av kontroll över bilen från din mobiltelefon, vare sig du står bredvid eller sitter på andra sidan planeten. I förlängningen har även vissa börjat nosa på att koppla samman bilen, mobilen och det smarta hemmet till något som kan bli riktigt häftigt.

Givetvis har vi även passat på att prata tankegångar, satsningar och framtid med ett par tillverkare, vilket vi också kommer att gå in på framöver. Så välkommen till Mobils temamånad om den uppkopplade bilen (eller vårt Biltema om du nu vill skoja till det) och det som, ur vår synvinkel i alla fall, antagligen är det dyraste tillbehöret du kan köpa till din mobil.