https://www.mobil.se/mobilbusiness/startups/oculus-k-per-svenska-13th-lab
558095
Köper två företag på en gång

Oculus köper svenska 13th Lab

Facebook-ägda Oculus har köpt två bolag och rekryterat en eminent professor.

Oculus VR, som utvecklar teknik för virtuell realitet, VR, har precis köpt tre företag, varav det ena är svenska 13th Lab. Det svenska startup-bolaget startades 2010 och arbetar med teknik för digitalisering av verkliga objekt.
– 13th Lab-teamet har jobbat med utvecklingen av ett effektivt och precist ramverk för realtids 3D-återgivning. Möjligheten att hämta precisa 3D-modeller från den verkliga världen kan möjliggöra alla typer av applikationer och upplevelser, exempelvis ett besök till en 3D-modell av pyramiderna i Egypten eller Roms Colosseum, med hjälp av virtuell realitet, skriver Oculus på sin webbsida.

13th Lab har bland annat tagit fram Ball Invasion, världens första IOS-applikation som använder så kallat visual SLAM (simultaneous localization and mapping) samt utvecklingsplattformen PointCloud SDK.
– Att bli en del av Facebook och Oculus kommer att hjälpa oss med att vidareutveckla vår vision, skriver 13th Lab på sin webbsida.

Oculus VR har även köpt Nimble VR, ett uppstartsbolag som jobbar med artificiell intelligens och teknik för datorseende, och rekryterat Chris Bregler, professor i datakunspak på New York University, även känd för att ha jobbat på filmer som The Lone Ranger och Star Trek Into Darkness. Han har tidigare jobbat på Hewlett Packard, Disney Feature Animation, och LucasFilm’s Industrial Light and Magic. 

Du kan läsa mer om Oculus VR här.

Relaterade artiklar