https://www.mobil.se/nyheter/4g-datorn-samsung-x430-testad
418577
Nyheter
Dyr bekvämlighet

4G-datorn Samsung X430 testad

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/643609.jpg?itok=cymLnAUY', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/643609.jpg?itok=6-JtgmHz', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/643609.jpg', w: 1000, h: 557, title: ' ' },]
Samsung och Telias dator har 4G-stödet inbyggt. Det är smidigt, men det kostar en rejäl slant.

När mini-datorer kom för några år sedan satsade först flera tillverkare på att bygga in turbo-3g innan trenden vände och inte fullt så smidiga usb-donglar blev det enda som erbjöds. Vi får hoppas att valfriheten blir större med 4g och att X430 kommer att följas av flera 4g-modeller i olika prisklasser och storlekar. 

Även om det nu blivit klart lättare att surfa via wlan med hjälp av mobilen än det var för några år sedan så tycker jag inbyggt modem är att föredra. Dessutom finns det ju inga 4G-mobiler på marknaden ännu. Faktum är att smidighet och bekvämlighet egentligen är det enda som talar för att man ska köpa just X430 istället för att välja precis vilken dator man vill och sedan skaffa ett usb-modem med stöd för 4G. 

X430 placerar sig i många avseenden i en slags mellanklass. Med en skärm på 14 tum och en vikt på 2 kilo kan den inte kallas liten och smidig, men den är heller inte direkt klumpig. Vad man föredrar varierar givetvis med den egna smaken och vilka behov man har. 

Jag tror dock att det är klokt av Telia att välja den här typen av dator som sin första modell. Med en I3-processor och 4 gigabytes internminne klarar den sig bra prestandamässigt så länge man inte gör något som är verkligt krävande. 

Datorn kunde ha varit lite tunnare och lättare om man utrustat den med ett mindre batteri, men att vara uppkopplad via mobilnätet längre stunder kräver en hel del ström så även där tycker jag att man gjort en lyckad kompromiss. 

Samsungs modem-program känns igen sedan tidigare, det är enkelt att använda och kopplar upp förbindelsen snabbt. Som väntat ligger hastigheten ofta i ett intervall mellan 20 och 30 megabit per sekund, vilket till exempel gör det möjligt att titta på SVT:s högupplösta webb-tv. Prestandamässigt känns den fullt tillräcklig för det mesta man kan tänkas göra till vardags. 

Skärmen är blank och relativt ljusstark, men lite bättre kontrast hade inte skadat. Eftersom det är skärm på 14 tum har det inte varit något problem att få plats med ett tillräckligt stort tangentbord. Tangenterna har bra skrivkänsla och ordentliga mellanrum. När det gäller designen går meningarna isär här på förlaget. Vissa gillar den, andra inte. Datorns pianolackade ovansida får dock inte lika tydliga fingeravtryck som en del konkurrenter, vilket gör att jag personligen kan stå ut med den, även om jag inte tycker att det är snyggt.

 Visserligen inledde jag den här texten med att framhålla fördelen med inbyggt modem framför externa donglar. Men med tanke på att Telia vill ha nästan 9000 kronor för den här datorn om man köper den utan abonnemang så känns valet inte alls självklart.

 Totalkostnaden varierar givetvis med valet av abonnemang, men ska man ändå köpa X430 är det enda rimliga att satsa på ett abonnemang där det ingår en större datamängd per månad. Då blir också totalkostnaden hög och för att det ska kännas prisvärt bör man ha stort behov av 4G-uppkoppling i kombination med just den här typen av mellanklass-dator.

Ämnen

Samsung X-430

Mått: 344,1 x 241,5x 26,0 kg

Vikt: 1,9 kg

Operativsystem: Windows 7 Home Premium

Processor: Intel Core i3-380m

Ram-minne: 4 gigabyte

Hårddisk: 500 gigabyte

Skärm: 14 tum, 1368x768

Datauppkoppling: 4g, turbo-3g, Wlan

Pris: cirka 9000 kronor