Norrländsk ödesfråga

4G: "Sverige halkar efter"

Storuman är inte som Stockholm. För den som byggt sitt företag i Norrlands inland kan tillgången till snabb internetuppkoppling jämna ut spelreglerna gentemot mer tätbefolkade områden. Det skriver fem företagare bland dem slalomlegenden Stig Strand på dagens debattsida i Dagens Industri.

Publicerad Uppdaterad

Artikelförfattarna ser ingen anledning till att de som valt att bygga sina företag i Norrlands inland ska vara satta på undantag när det handlar om 4G, en teknik som enligt dem själv idag är lika viktig som telefoni eller elström. Det har skrivits en hel del om täckning och operatörernas kartor på sista tiden och i debattartikeln välkomnar skribenterna regeringens skärpta ton samt vill att Post- och Telestyrelsen ska ta krafttag för att anslutningarna till 4G-nätet ska ta fart på allvar.

Jämfört med tätbebyggda områden pekar företagarna bland annat på att de kommunala fibernäten inte är lika utbyggda i glesbygd, att det mobila bredbandet därför blir särskilt viktigt och att den ständigt ökande datatrafiken gör att dagens 3G-nät inte räcker till.

Sveriges 4G-nät är visserligen världens snabbaste, men artikelförfattarna påstår även att Tyskland har passerat Sverige med en dubbelt så hög anslutningsgrad. "Vi vill inte sitta fast i föråldrad mobil teknik", avslutar skribenterna och fortsätter "För oss, både som verksamma företagare och boende i Norrlands inland, är tillgången till 4G-nätet en ödesfråga".