Annons

Lägre strömförbrukning med AI

5G-nätet hos Tele2 kan få minskad strömförbrukning tack vare AI

Ett forskningsprojekt lett av Tele2 visar att artificiell intelligens kan sänka 5G-nätets elförbrukning med upp till 40 procent.

Publicerad Uppdaterad

Tele2 har lett det europeiska forskningsprojektet AI4Green där man har testat att använda AI för att sänka elförbrukningen för 5G-nätet. Den artificiella intelligensen har arbetat med att bättre förutsäga vilken trafikkapacitet nätet behöver och anpassa kapaciteten efter detta. Högre kapacitet drar mer ström, och genom att kunna förutsäga när kapacitetsbehovet ska gå ner och korrigera för detta. Resultaten av det tre år långa projektet visar att smartare mobila nätverk kan ge en minskad energiförbrukning mellan 30-40 procent på lång sikt.

I ett pressmeddelande säger Martina Lidman, chef för data och innovation, Tele2, att ” Resultaten som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete med AI och hållbarhet kan ge enorma effekter på vår energiförbrukning. Vårt rikstäckande mobilnät konsumerar lika mycket el som hushållen i en mindre stad, så att kunna anpassa den förbrukningen efter behov gör stor skillnad.”

Källa