Annons

Supertest

8 tangentbordsmobiler - betyg och vinnare

Publicerad Uppdaterad

Menyer och system

Tre olika system finns representerade i testet – S60, Windows Mobile och Android. Både Windows Mobile och Android är starkt beroende av hur bra mobiltillverkaren är på att utveckla och anpassa systemet. Sony Ericsson har lyckats riktigt bra med sin X10 Mini Pro. Genvägarna i hörnen och de andra anpassningarna för den lilla skärmen gör mycket för användarvänligheten. Android är även i andra delar ett kompetent system med bra synkmöjligheter och en välfylld app-butik. S60 är mer standardiserat, men trots det finns det flera skillnader mellan Nokia C6 och Sony Ericsson Vivaz Pro.

Startskärmarna fungerar på helt olika sätt och Sony Ericssons lösning är snyggare, medan Nokia erbjuder fler funktioner. S60 är dock fortfarande bäst i mobiler utan pekskärm – till exempel E72. Windowsmobilerna har en gemensam grund med bra mejlprogram och telefonbok, men Samsung Omnia Pro är helt överlägsen när det gäller att bygga ett snyggt och användbart system ovanpå Windows. Här är förbättringarna inte bara kosmetika, utan de flesta uppgifter går att lösa utan att komma i kontakt med Windows sämre sidor. Trots att X10 Mini Pro använder en lite äldre version av Android så blir den kategorins vinnare. Det märks tydligt att Android är ett modernare system – utformat från grunden för pekskärmar – och tillsammans med Sony Ericssons förbättringar kan det bara bli en fempoängare.

Nokia E72 4

Nokia C6 3

Samsung B3310 Corby Mate2

Samsung B73304

Samsung B7610 Omnia Pro4

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro5

Sony Ericsson Vivaz Pro3

Sony Ericsson Aspen3

Vinnare: Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Internet och uppkoppling

Webbläsare och mejl finns självklart i testets samtliga mobiler, men budgetalternativet Samsung B3310 får nöja sig med lite lägre poäng här eftersom mobilen varken har 3G eller wlan. Snabbast uppkoppling hittar vi i Nokia E72 och Sony Ericsson Vivaz Pro, men i praktiken är skillnaderna små. Då är det viktigare att mobilen har en bra webbläsare. Samsung B7610 Omnia Pro tar hem kategorin, trots lite lägre turbo-3g-hastighet, tack vare Opera-webbläsaren och den högupplösta OLED-skärmen som räcker till för en bra surfupplevelse. Sony Ericsson X10 Mini Pro ligger inte långt efter – skärmen är i minsta laget för att köra fullstora webbsidor, men hanteringen av uppkopplingar och trådlösa nätverk fungerar föredömligt i Android.

Nokia E724

Nokia C63

Samsung B3310 Corby Mate2

Samsung B73303

Samsung B7610 Omnia Pro5

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro4

Sony Ericsson Vivaz Pro4

Sony Ericsson Aspen3

Vinnare: Samsung B7610 Omnia Pro

Multimedia

För några år sedan var det lätt att gissa vinnaren i multimediakategorin – Windowsmobiler hade i regel usla kameror och musikspelare, medan den bästa hårdvaran så gott som alltid satt i en S60-lur. Nu går det att hitta både topprestanda och riktiga bottennapp kombinerade med valfritt system. Bland Windowsmobilerna är Samsung B7610 Omnia Pro utan tvekan det bästa multimediavalet. Skärmen är suverän och mobilen har dessutom en fullt godkänd kamera och musikspelare. Bland övriga mobiler i testet är det lite svårare. Nokia har lyft sin E-serie rejält och E72 har både autofokuskamera och riktig kontakt för hörlurar. Även C6 och X10 Mini Pro tar bra bilder, men Vivaz Pro tar hem kategorin tack vare sina unika videomöjligheter.

Nokia E723

Nokia C64

Samsung B3310 Corby Mate2

Samsung B73303

Samsung B7610 Omnia Pro4

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro4

Sony Ericsson Vivaz Pro5

Sony Ericsson Aspen2

Vinnare: Sony Ericsson Vivaz Pro

Funktioner

Nokia E72 är ensam bland S60-mobilerna om att erbjuda ett riktigt Officepaket med möjlighet att skapa och redigera filer. Till det kommer bra telefoni- och mejlfunktioner, men Nokia har slarvat på andra områden – till exempel att geotaggning och podcasting glömts bort. Här är C6 och Vivaz Pro bättre. Ett plus till Nokias mobiler som, i likhet med Samsung B7610 Omnia Pro, kommer med fullt fungerande navigation utan extra kostnad. Windowsmobilerna är svårslagna när det gäller mejl och dokument. Microsofts egen Officesvit hanterar de flesta format och allt ingår från start. De svaga punkterna i Windowssystemet är ett långsamt och buggigt bluetoothstöd och krångliga menyer för inställningar. Gemensamt för både S60 och Windows är att kopplingen till webb och sociala nätverk inte håller måttet. Här blir de gamla systemen utklassade av X10 Mini Pro som har väl fungerande appar som knyter samman informationen på exempelvis Facebook med telefonbok och meddelanden i mobilen. Android har också ett mer genomarbetat gränssnitt som är konsekvent uppbyggt från startskärm ner till de mer avancerade inställningarna.

Nokia E724

Nokia C64

Samsung B3310 Corby Mate2

Samsung B73303

Samsung B7610 Omnia Pro4

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro5

Sony Ericsson Vivaz Pro4

Sony Ericsson Aspen3 

Vinnare: Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Format och material

Sony Ericsson Aspen får betraktas som besvikelsen i den här kategorin. Tangentbordet är bra, men varför måste mobilen kännas så plastig och ihålig? Samsung B3310 känns absolut inte som någon slarvigt hopskruvad mobil, men det hala skalet gör den obekväm att använda. De två mobiler som utmärker sig positivt är Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro och Nokia E72. Båda har utmärkta knappsatser med svenska tecken och ryms lätt i fickan. E72 är lite större och plattare medan X10 Mini Pro är tjockare, men mindre till ytan. Det som avgör kategorin till fördel för Nokia E72 är materialvalet. Ramen och batteriluckan i riktig metall gör att E72 levererar den bästa kvalitetskänslan.*

Nokia E725

Nokia C63

Samsung B3310 Corby Mate3

Samsung B73304

Samsung B7610 Omnia Pro3

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro4

Sony Ericsson Vivaz Pro3

Sony Ericsson Aspen3

Vinnare: Nokia E72


Vinnaren: Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Sony Ericsson går emot strömmen och gör en riktigt liten – och riktigt lyckad – Androidmobil med tangentbord. Systemet visar sig göra ett bra jobb även på små skärmar och mobilen är välfylld med uppkopplingsmöjligheter och användbara funktioner. Tyvärr ingår varken dokumenthantering eller navigation, men ett lågt pris gör det möjligt att komplettera med favoritapperna.