Nästa toppmodell

Analytiker: Så stor skärm får Iphone 6

Apples nästa flaggskepp kommer att ha en 4,8-tumsskärm och stöd för wifi 802.11ac, hävdar en Wall Street-analytiker.

Publicerad Uppdaterad

Sett storleken är Apples Iphone fortfarande mini-telefoner jämfört med dagens andra mobiltelefoner i toppskiktet. I och med steget till Iphone 5 tog Apple ett skutt från 3,5 tum (Iphone 4S) till 4 tum. Det ska jämföras med konkurrenternas toppmodeller, som ligger kring 5 tum sedan en tid tillbaka.

Apples ovilja till att ha större skärmar grundar sig övertygelsen om att telefonen måste gå att använda med en hand, menar sajten Apple Insider. Men är Cupertinoföretaget nu beredda att omvärdera den principen och hänga på trenden med större skärmar? Svaret är ja - i alla fall om du frågar Wall Street-analytikern Timothy Arcuri från firman Cowen and Company.

Arcuri hävdar att han har varit i kontakt med leverantörer till Apple, och är nu övertygad om att nästa Iphone ska få en skärm på 4,8 tum.

Han är inte den första analytikern som gör prognosen att Apple planerar att ta några rejäla steg uppåt i skärmstorlek. Sedan tidigare har bland annat Apple-kännaren Ming-Chi Kuo på firman KGI Securities gjort en liknande analys. Kuo tror att telefonens skärm kommer att vara mellan 4,5 och 5 tum.

Supersnabbt wlan?

Tillbaka till Timothy Arcuri. Han hävdar nämligen även att nästa Iphone kommer att ha stöd för den nya trådlösa standarden 802.11ac, vilket Androidkonkurrenterna Galaxy S4, LG G2 och Xperia Z1 har redan i dag. 

802.11ac ska ge oss wlan-hastigheter på över 1 Gbyte per sekund, och i dagsläget har Apples bärbara datorer Macbook Air och Macbook Pro (2013-års modeller) stöd för standarden.

Lanseringen av Apples nästa telefon väntas ske vid samma tidpunkt som tidigare år - sannolikt kring september. Förutom en större Iphone förväntar sig Arcuri även att Apple kommer att släppa en 13-tums Ipad, som ska ”sudda ut gränserna mellan surfplattor och en bärbar dator”.

Källa