Mer intelligens tillförs

Android får smartare beräkning av batteritid

Google har rullat ut en ny lösning till sina Pixel-telefoner i form av en smartare beräkningsmetod för återstående batteritid. I stället för att bara titta på de senaste timmarnas användning så ligger även varje användares unika vanor till grund för prognosen.

Publicerad Uppdaterad

En smartphone ska ju vara – just det – smart. Och att beräkna en ungefärlig återstående batteritid enbart genom att titta på hur energiförbrukningen sett ut under de senaste timmarna är onekligen inte särskilt begåvat. Det som ser ut som 40 minuter kan ju innebära 12 minuter i praktiken, om man tidigare under dagen mest kollat mejlen, medan det man planerar att göra härnäst involverar resursslukande finesser som navigering eller Pokemon Go. Men Googles Pixel-telefoner får nu en betydligt mer sofistikerad metod för beräkning av återstående batteritid. Och sannolikt lär den hänga med till Android Oreo på fler enheter framöver. 

Inkluderar användarvanor

Med den nya beräkningsmetoden tar telefonen hänsyn till hur man använder sin telefon över en längre tid. Användarens vanor bildar ju så småningom ett mönster som man kan dra diverse slutsatser av. Har man får vana att streama ett nytt avsnitt av Game of Thrones på bussen hem från jobbet varje torsdag klockan 17.21 så plockas det med i beräkningen. Ger man sig ut på en powerwalk varje vardagseftermiddag, som man registrerar med hjälp av telefonens GPS och samtidigt lyssnar på Alex & Sigge i ett par bluetooth-lurar, ja då plockas den aktiviteten med i beräkningen. Det hela resulterar i en långt mer träffsäker och användarunik uppskattning av den återstående batteritiden. Smart, som sagt. 

Källa